2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy kabinban az első magyar űrhajóssal

2010. június 1. 18:52

Kipróbálható "űrkapszula" és űrjárta berendezések is láthatók a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Repüléstörténeti és űrhajózási állandó kiállításában, amelyet június 2-án délután 4 órakor Farkas Bertalan is megtekint, más űrhajósok kíséretében.

Az új időszaki kiállításon az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan űrrepülésének 30 éves évfordulóján újra a látogatók elé kerültek azok a tárgyi emlékek, műszerek és berendezések, amelyek Farkas Bertalan űrrepüléséhez és az Interkozmosz együttműködéshez köthetők. A kiállításban megtekinthető és ki is próbálható a Farkas Bertalan és parancsnoka által használt Szojuz parancsnoki (visszatérő) egység méretpontos másolata.

Az eredeti egység a múzeum főépületében az állandó kiállítás része, és folyamatosan azt a kérdést veti fel a látogatókban, hogy ebben a kis kapszulában hogy fért el két ember? A mostani kiállítás erre is válasz ad. Az összeállítás ezen felül eredeti tárgyakkal, modellekkel és színes tablókkal idézi fel az első magyar űrhajós útjának legfontosabb állomásait, de természetesen rövid összefoglalót kaphatnak az érdeklődők az űrhajózás-űrkutatás nemzetközi történetéből is, kiemelve a magyar vonatkozású eredményeket.

Farkas Bertalan magyar kutatóűrhajós a Szojuz-36 fedélzetén, Valerij Kubászov parancsnok társaságában startolt a Szaljut-6 űrállomás felé 1980. május 26-án. A sikeres program végeztével június 3-án értek földet. A Szaljut-6 űrállomás fedélzetén eltöltött idő során számos magyar fejlesztésű berendezést próbáltak ki és működtettek, valamint a magyar szakértők által kidolgozott tudományos kísérletek hajtottak végre. A magyar űrhajós kutató programján több hazai fejlesztésű műszer (Pille, Balaton, Integral-csomag) szerepelt, amelyek közül pl. a Pille a későbbi űrállomások állandó műszere lett. Magyar előállítású élelmiszereket is felvittek az űrbe, amelyek nagy sikert arattak a szovjet űrhajósoknál is.

Az időszaki kiállítás a tervek szerint a repülési múzeum ez évi zárásáig, 2010. október közepéig tart nyitva, a szokásos múzeumi nyitvatartási rendnek megfelelően.

A kiállítás helye: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Repülési és Űrhajózási Állandó Kiállítása – Városliget Petőfi Csarnok.

Farkas Bertalan látogatásának ideje: 2010. június 2. 16 óra

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár