2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magyarok a sztálinista Csehszlovákiában

2010. május 13. 15:34 MTI

Magyarok a sztálinista Csehszlovákiában 1948-1963 címmel látható kiállítás Pozsonyban a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában.

Méretes Sztálin- és az egykori csehszlovák kommunista vezetőről mintázott Klement Gottwald-szobrok, zengő munkásindulók, vörös lobogók fogadják a látogatót a pozsonyi Brämer-kúriában, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának (SZMKM) épületében. A kiállítást bemutató cikkében az Új Szó című pozsonyi napilap arról ír, hogy Bukovszky László, a prágai Állambiztonsági Szolgálatok Levéltárának igazgatója korábban elmondott beszédében mérföldkőnek nevezte a kiállítást a szlovákiai magyarság kultúr- és társadalomtörténetében.

Az SZMKM egyik alapvető feladatának tartja és a maga eszközeivel igyekszik hozzájárulni ahhoz, hogy a kisebbség történelméről alapos, objektív képet adjon. Mivel az 1918-tól 1948-ig terjedő történelmi időszakról állandó tárlat látható a Brämer-kúriában, az 1968-as, valamint a 1989-es eseményekről pedig a közelmúltban, a kerek évfordulók kapcsán készítettek kiállítást, Hushegyi Gábor, a mostani tárlat főkurátora szerint logikusnak tűnt, hogy tovább kell lépni és fel kell dolgozni az úgynevezett "hosszú ötvenes éveket".

A Szlovák Filmintézettől mintegy kétórányi anyagot kapott a múzeum, amelyet digitális képernyőkön láthat a közönség, a korabeli tárgyakat, dokumentumokat más szlovákiai múzeumoktól kapták kölcsön négy hónapra, a kiállítás ugyanis szeptember 19-ig tart nyitva.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár