2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szögesdrótból font szív Pozsonyban

2009. november 18. 11:58 MTI

Szögesdrótból font óriási szív emlékeztet ezentúl Pozsonyban a két évtizeddel ezelőtti csehszlovákiai "bársonyos forradalomra". A négy és fél tonnás, öt méter széles és több mint négy méter magas műalkotást tegnap este leplezték le a Hviezdoslav téren Pozsonyban.

A szobor hű, de az eredetinél valamivel nagyobb mása Daniel Brunovsky szlovák képzőművész Európa Szíve című művének, amelyet 1989. december 10-én helyeztek el a Duna dévényi szakaszának osztrák oldalán, azon a helyen, ahol a Szervusz Európa! elnevezésű menet résztvevői eltávolították a Csehszlovákiát Ausztriától elválasztó szögesdrótkerítést. Ezt az alkotást a 2002-es árvíz elsodorta.

Szlovákiában a nap folyamán országszerte megemlékeztek a rendszerváltás kezdetének 20. évfordulójáról. Több városban új emlékműveket, emléktáblákat lepleztek le.

A hivatalos központi ünnepségre az esti órákban került sor Pozsonyban a legfőbb állami méltóságok - a köztársasági elnök, a házelnök és a kormányfő - részvételével. A három ellenzéki párt - a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Magyar Koalíció Pártja (MKP) - az állami megemlékezést bojkottálta, s közösen, de a kormányzó baloldaltól külön emlékeztek meg 1989 novemberének sorsfordító eseményeiről.

A "bársonyos forradalom" évfordulójáról a Slovenská Pospolitost (Szlovák Testvériség) jobboldali szélsőséges szervezet is megemlékezett. A szervezet mintegy 150 aktivistája menetben vonult át a vasúti főpályaudvartól a központon keresztül a parlament épületéhez, miközben olyan jelszavakat kiabáltak, mint "Jogállamot akarunk!" vagy "November csalás volt!". A rendőrség biztosította a menetet, és incidensre nem került sor.

Robert Fico szlovák miniszterelnök a nap folyamán Londonban tárgyalt, de este visszatért Pozsonyba, s részt vett az állami megemlékezésen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár