2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Leonardo feltételezett önarcképéről tanácskoztak

2010. május 12. 14:07 MTI

Feltételezett Leonardo-önarcképről rendeztek kétnapos tudományos tanácskozást az abruzzói Chieti városában, ahol a tavaly talált, eddig páncélkeretben őrzött festményt tizennégy Leonardo-szakértő vizsgálta meg.

"Az Acerenzában talált táblán levő részleges ujjlenyomat egyezik a biztosan Leonardo Da Vinci festette A nő hermelinnel festményen megőrzöttel" - mondta Luigi Capasso professzor a képről. A Leonardo-alkotások korszerű tudományos vizsgálatának tekintélyként ismert Capasso így erősítette meg azt a meggyőződését, hogy a 2009-ben, a dél-olasz Basilicatában, Acerenzában talált önarckép több mint feltételezett Leonardo-festmény.

Ha valóban eredeti Leonardo-portréról van szó, akkor ez a világon a második a torinói királyi könyvtár tulajdonát képző és eddig unikumnak számító időskori rajz mellett. Az olaszul acerenzai táblának nevezett festményt tavaly a történész Nicola Barbatelli találta meg. Azóta a 60-szor 44 centiméteres alkotást páncélkeretben őrzik Vaglio Basilicata néprajzi múzeumában, ahol a napokban kiállították egy konferencia keretében.

A találkozón 14 olasz és külföldi Leonardo-szakértő szólalt fel. A római csendőrség műemlékvédelmi és műhamisítás elleni csoportját vezető Gianfranco De Fulvio az alkotáson végzett vizsgálatok eredményéről kifejtette: a táblához használt fa datálása, a ujjlenyomat azonosítása, a festmény hátoldalán olvasható "pinxit me" (engem festett) latin nyelvű felirat grafológiai elemzése, a festék vegyi vizsgálata szintén mind az eredeti Leonardo-alkotás irányába mutatnak.

A konferencia szakmai színvonalát bizonyítja a Leonardo-kutatás első számú szakértőjének tartott David L. Bershad professzor jelenléte. "Tudósok vagyunk, ezért óvatosak. Egyelőre nem mondunk ki semmit. A festmény kiállítása és a konferencia éppen azt szolgálja, hogy minden kétséget kizáróan állíthassuk: valódi Leonardo-önarcképpel állunk szemben" - nyilatkozta Capasso.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár