2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hitler nem lőhette főbe magát

2010. május 11. 09:57 The Daily Telegraph

A KGB történetének egyik vezető kutatója szerint Hitler "csupán" megmérgezhette magát, és a főbelövési teória csak egy, a heroikus halált sugalló városi legenda lehet.

Vaszilij Krisztoforov altábornagy, az FSZB biztonsági szolgálat vezető levéltárosa szerint 1945-ben a szovjet katonai orvosok csak annyit tudtak megállapítani, hogy Hitler és felesége, Eva Braun ciánmérgezésben halhatott meg. Emellett az erősen összeégett maradványokon nem találtak golyónyomokat sem. A levéltáros szerint az, hogy a Führer főbe lőtte magát, csupán egy városi legenda, amit azért híreszteltek el, hogy azzal is a vezető mártírságát erősítsék.

Ha azonban ezen bejelentés igaznak bizonyul, akkor az kételyeket ébreszthet a náci vezér eddig elfogadott öngyilkossági elméletével, és állítólagos maradványaival kapcsolatban: a nemrég sokat emlegetett koponyatöredéket ugyanis az azon található golyónyom miatt vélték Hitlerének.

A DNS-tesztek azonban már megkérdőjelezték mindezt: az egyébként kétséges körülmények között lefolytatott vizsgálatok szerint a csontdarab egy 20-40 év közötti nőtől származhat. Bár az oroszok ezt cáfolták, az ellenkezőjét sem sikerült bizonyítani, azaz jelenleg semmilyen hiteles teszttel nem rendelkezünk ezen maradványokkal kapcsolatban.

Arra pedig csak nemrég derült fény, hogy Hitler, Braun és a Goebbels család maradványait a szovjetek Magdeburgban temették el, ahol azokat 1970-ben a KGB egyik alakulata exhumálta, majd semmisítette meg, és végül a hamvakat egy közeli folyón szórták szét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár