2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az oroszok szerint hazugság Hitler koponyatöredékének tesztje

2009. október 1. 09:12 The Daily Telegraph

Oroszország hivatalosan is megkérdőjelezte azt a pár nappal ezelőtti bejelentést, miszerint hamis lenne az a koponyadarab, amelyről korábban azt hitték, hogy Adolf Hitler öngyilkosságát igazolja.

A moszkvai illetékesek szerint semmi nyoma nincs annak, hogy amerikai kutató járt volna az Állami Levéltárban, ahol a Hitler-relikviákat őrzik. Vlagyimir Kozlov, az intézmény igazgatója szerint Nick Bellantoni, vagy bármely más kutató, illetve a forgatócsoport sosem kapott belépési engedélyt az épületbe, és szerinte egyik aligazgató, vagy belépési engedélyeket kiadó alkalmazott sem hallotta soha a csontspecialista nevét.

A műsor azonban egész mást mutatott: az adás szerint Bellantoni heves tárgyalásokat követően lépett be az archívumba, és ott öt apró mintát vett a koponyából, ahogy Hitler véres kanapéhuzatából is több szövetmintát összegyűjtött. Kozlov szerint ez azért is furcsa, mert az intézménynek sosem lett volna joga egy ilyen mintavételi engedélyt kiadni, ezt a kulturális-, majd a külügyminisztériumnak kellett volna jóváhagyni. Az igazgató szerint az eredmény sem túl meggyőző: bár a tesztek alapján a koponyatöredék egy 40 év alatti nőé lehetett, Hitler ettől függetlenül öngyilkos lett. Ezt az az állkapocstöredék bizonyítja, amelyet szintén Moszkvában őriznek.

A History Channel szóvivője, Lynn Gardner szerint azonban a műsor készítői tényleg jártak a levéltárban, és birtokukban van az a számla is, amit az ottani forgatásért állítottak ki nekik. Éppen ezért szerinte bármit hajlandóak megtenni, hogy filmjük hitelességét igazolják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár