2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hazatértek Anne Frank jegyzetei

2010. április 28. 10:17 MTI

Először látható Anne Frank összes feljegyzése az amszterdami Anne Frank-házban - ott, ahol a kislány egykor megírta őket.

A múzeumban mától lesznek láthatóak a kéziratok egy külön erre a célra kialakított teremben, amelyet a múzeum alapításának ötvenedik évfordulója alkalmából ünnepélyes keretek között Beatrix holland királynő fog megnyitni.

A Pinsengracht 263-as szám alatt álló házban már évek óta látható Anne Frank világhírű, piros-fehér kockás füzete, amelyet a naplójának tartanak. A Németországból Hollandiába menekült zsidó Frank család a nácik elől egy amszterdami raktárház felső szintjén kialakított rejtekhelyen bújt el, itt írta le 1942 és 1944 között tapasztalatait és gondolatait a tizenéves Anne. Itt áll a mai múzeum is. A családot 1944 augusztus 4-én fogták el, vélhetően elárulták őket. Mindannyiukat koncentrációs táborba hurcolták, a megpróbáltatásokat egyedül a családfő élte túl.

A Frank család két segítője, Miep Gies és Bep Voskuijl az életükkel játszva mentették meg Anne feljegyzéseit. A háború után azonban már csak Otto Franknak, a kislány édesapjának tudták visszaadni a naplót, mivel Anne tizenöt évesen a bergen-belseni koncentrációs táborban tífuszban meghalt.

Otto Frank rendszerezte, kommentárokkal egészítette ki, majd 1947-ben kiadta a naplót. A könyvet azóta szinte minden nyelvre lefordították, színdarab, opera és film készült belőle, számos országban kötelező iskolai olvasmány. A napló hitelességét sokan kétségbe vonták, hivatkozva a tizenhárom éves lánytól szokatlan gördülékeny stílusra és az érett kézírásra, de komoly vizsgálatok cáfolták a kételyeket.

A jegyzetek, füzetek és több száz különálló oldal Otto Frank tulajdonában maradtak 1980-ban bekövetkezett haláláig. Ezt követően a végrendeletnek megfelelően a Holland Háborús Dokumentációs Intézetbe (NIOD) kerültek. Az Anne Frank Alapítvány és az NIOD közti megegyezés értelmében néhány hónapja átadták a kéziratot a pilsengrachti múzeumnak, és előkészítették a kiállítás anyagát.

Hans Westra, az alapítvány igazgatója elmondta: céljuk az, hogy minél több ember nyerjen betekintést az eredeti kéziratba. Hangsúlyozta: ma, a múzeum megnyitása után ötven évvel az érdeklődés nagyobb, mint valaha. Évente több mint egymillió látogató érkezik az intézménybe, és információik szerint a világ minden részén nagyon sok fiatal foglalkozik Anne Frank sorsával.

A kislány naplói a második világháborúban elpusztított zsidó áldozatok jelképévé váltak, Anne Frank pedig világszerte a háború által elpusztított ifjúság szimbóluma lett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár