2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Reklámgrafika és közbeszerzés a 19. században

2010. április 14. 09:48

A soproni helytartósági osztály 1856-ban pályázatot írt ki a területén található helységnév- és útjelző táblák felújítására, cseréjére. A pályázat költségvetését és a nyertesnek a pályázathoz mellékelt reklámplakátját Tuza Csilla a Magyar Országos Levéltár honlapján mutatta be.

A reklám kezdetei még a rómaiakig nyúlnak vissza. Régészeti leletek bizonyítják, hogy a korabeli kereskedők már használtak cégéreket és reklám célzatú feliratokkal ellátott amforákat. Pompeji falain is találtak már reklámfeliratokat, amelyek útbaigazították a vándort, melyik fogadóba térjen be.

A reklám egészen a nyomtatás feltalálásáig szóbeszéd útján terjedt, vagy táblákkal, feliratokkal jelezték az eladásra szánt árut, szolgáltatást. A 17. században először a londoni hetilapokban jelentek meg hirdetések, amelyek már valóban modern reklámnak tekinthetők, a 18. századra már valósággal virágzott ez az üzletág.

Az első reklámügynökséget 1620-ban egy párizsi ügyvéd alapította, aki összeállította a tengerentúlról érkezők listáját és ezt eladta az érdeklődőknek. Később összehozta az eladót és a vevőt. Magyarországon a reklám kezdetét a 19. század második felétől számíthatjuk. Elősegítője az iparosodás, a polgárosodás volt.

Jelen irat reklám a reklámban. Friederich Walzl és Michael Winkler reklámtáblák, cégérek festésével, az elavult festés felújításával foglalkoztak. 1856-ban a helytartóság az elavult helységnévtáblák kicserélésére, átfestésére, az útjelző kövek felújítására pályázatot írt ki, amelyet fent nevezettek nyertek meg. A soproni helytartósági osztály költségvetést is készített, mennyibe kerülne területén az útjelző táblák, kilométerkövek, helységnévtáblák stb. felújítása, cseréje.

Még több dokumentum a levéltár oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár