2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rekonstruálják Plovdiv ókori római stadionját

2010. március 1. 08:12 MTI

Rekonstruálják Plovdiv ókori római stadionját - a projektet 900 ezer eurós (243 millió forintos) uniós támogatással valósítják meg.

A stadion az egyik legnagyobb római kori építmény a Balkánon. Septimus Severus császár uralkodása alatt, az i.sz. 2. században építették, s a szakértők becslése szerint akár 30 ezer nézőt is befogadhatott egyszerre. Az ókori sportlétesítményt, amely a mai Plovdiv központjában található, még az 1970-es években fedezték fel, ám csak részben tárták fel, mivel nagyobbik hányada a város fő bevásárlóutcája alatt található.

A projekt keretében földalatti múzeumot is építenek, s a szakemberek reményei szerint a beruházáshoz kapcsolódó feltárások során más római kori építmények is előkerülnek. Tervezik egy modern bemutatóterem megépítését is.

Plovdiv az újkőkor óta lakott hely. A trákok Emolpias néven emeltek itt erősséget, amelyet i.e. 342-ben Macedóniai Fülöp, Nagy Sándor apja foglalt el, s nevezett el Philippopolisznak. A rómaiak Trimontiumnak, azaz a Három hegy városának nevezték. A szlávok már a hatodik században megjelentek a térségben, de Bulgária része csupán 815-ben lett. A Bizánci Birodalom 970-ben kebelezte be, az Oszmán Birodalom pedig 1369-ben foglalta el, ekkor Filibe lett a neve. 1878-ban a plovdivi csata után Kelet-Rumélia fővárosa lett. 1885-ben az egyesült Bulgária részévé vált.

A római kori emlékek közül fennmaradt a híres amfiteátrum, ahol rendszeresen rendeznek hangversenyeket és színházi előadásokat. Feltárták az ókori piactér, az agora jelentős részét, s napvilágra kerültek kikövezett utcák részletei, az ókori vízvezeték, az aquaeductus maradványai, valamint néhány szentély, lakóház, antik freskók és mozaikok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár