2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem adják vissza a bolgár cár nyaralóját

2007. július 30. 16:00

Nem adják vissza a bolgár királyi családnak a "Kricsim" néven ismert nyári rezidenciát és más egykori javait sem - közölte Todor Petkov, Plovdiv körzet kormányzója.

Szimeon Szakszkoburggotszki volt király és miniszterelnök, valamint testvére, Mária Lujza már két ízben is kérelmezte az ingatlanok visszaadását. A királyi család örökösei egyebek mellett 37,2 hektár szántóföldet és 2384 négyzetméternyi épületet követeltek vissza.

Szimeon Szakszkoburggotszki

A kormányzó azt hozta fel az elutasítás indokául, hogy a kérvényben népszerű elnevezésükkel szereplő ingatlanok "nem léteznek" a levéltárakban és "nem lehetett megtalálni őket". Petkov ugyanakkor elismerte, hogy a családnak módjában áll további okmányokkal alátámasztani kérelmét.

Azóta, hogy Szimeon Szakszkoburggotszki 2001-ben Bulgária miniszterelnöke lett, több ingatlant visszaadtak a néhai III. Borisz cár utódainak, köztük a Szófia közelében lévő Vrana rezidenciát és a hozzá tartozó nagy parkot, valamint óriási kiterjedésű erdőségeket a dél-bulgáriai Rila-hegységben.

A 2005-ös parlamenti választásokat megelőzően az ellenzéki Szocialista Párt programjában első helyen állott az ígéret, hogy felülvizsgálják ezeknek a javaknak, különösen az erdőségeknek visszaszolgáltatását. A választások után azonban a szocialisták kénytelenek voltak koalícióra lépni a királypártiakkal, így azután semmi nem lett hasonló választási ígéreteik betartásából.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár