2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállították Van Gogh ismeretlen szélmalmát

2010. február 25. 09:14 MTI

Egy dilettánsnak tartott műgyűjtő 35 éve vásárolta Párizsban a szélmalmot ábrázoló festményt, de soha nem tudta bebizonyítani, hogy az Vincent van Gogh alkotása. A képet, amelyet most végre hitelesítettek a szakemberek, szerdától a nagyközönség is láthatja egy kis hollandiai múzeumban.

Az amszterdami Van Gogh Múzeum egyik kutatója, Louis van Tilborgh elmondása szerint a Le Moulin de Blute-fin című kép 1886-ban készült, amikor a holland mester Párizsban élt, és bár az azon látható nagyméretű emberi alakok nem jellemzőek Van Gogh-tájképeire, más elemek, köztük az élénk színek egyértelműen a holland művész keze munkájára utalnak.

A képet még 1974-ben, Párizsban vásárolta Dirk Hannema, aki bár nagyszerű múzeumi kurátor volt, műgyűjtőként inkább szerencsétlen befektetéseiről volt híres. 1984-ben bekövetkezett halálakor hét darab eredeti Vermeer-, számos Van Gogh- és több Rembrandt-festmény tulajdonosának tartotta magát. Az alkotások közül azonban csak a most hitelesített Van Gogh-gal kapcsolatban volt igaza.

A Montmartre-negyed egy szélmalmához tartó járókelőket ábrázoló festmény 1995 óta az első olyan Van Gogh-nak tulajdonított festmény, amelyről bebizonyosodott, hogy valóban a holland mester munkája. A Van Gogh összes ismert munkáját tartalmazó katalógus legutóbbi, 1970-es kiadása óta pedig a hatodik alkotás, amelyet hivatalosan is felvettek műveinek listájára.

Az újonnan hitelesített képet a Hollandia északkeleti részén fekvő Zwolle városában, a Museum de Fundatie-ben láthatja a nagyközönség.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár