2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Henry Moore a Tate Britainbe készül

2010. február 24. 14:34 MTI

Henry Moore, nemcsak úgy, ahogy impozáns köztéri plasztikáiról ismeri a közönség - ezt garantálja a londoni Tate Britain Galéria, amelynek ma nyíló kiállítása a szobrász "személyisége esszenciájának újraértékelését" ígéri.

Az augusztus 15-ig látható tárlaton a világhírű művész közel 150 kőszobrát, fafaragását, bronz alkotásait és rajzait tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállítás átfogó jellegéről szólva Chris Stephens kurátor annyit mondott: "Aki azt hiszi, szobrai, kormányépületei vagy éppen parkjai révén ismeri Henry Moore-t, az egyszerűen téved".

Ez három évtizede az első nagyszabású Moore-kiállítás, amelynek célja, hogy "saját idejének kontextusában" mutassák be az 1986-ban elhunyt művészt. A tárlat többek közt górcső alá veszi a Moore munkásságában visszatérő anya-gyermek motívumot - fejtette ki Stephens, aki szerint Moore plasztikáiban nemcsak a megszokott "tápláló közelség", hanem a távolba mutató gesztusok és pillantások is tetten érhetők.

A galéria igyekszik a művészt ért történelmi, politikai hatásokat (a két világháború, a holokauszt, a hidegháború), és a kulturális benyomásokat (a maja művészet hatása, a modernizmus és az absztrakt felől érkező ihlet) is bemutatni. A kiállítás a klausztrofóbiás rajzok, csontvázszerű szobrok, primitív kőmaszkok és erotikus fafigurák révén Moore személyiségének sötétebb oldalát is felfedi, radikálisként ábrázolja, aki felfedezte a szex, a háború és a halál sötét világát. Ez eltérést jelent attól a képtől, amelyet a világ "finom" köztéri szobrai révén őriz a művészről - emelték ki a tárlat kapcsán.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár