2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rögeszmés festő lóg Londonban

2009. szeptember 24. 15:09 MTI

Az impresszionizmus egyik előfutárának tartott J. M. W. Turner képeit többek között Canaletto, Rubens, Rembrandt és Tiziano mesterművei társaságában tekinthetik meg a londoni Tate Britain látogatói a Turner és a mesterek című kiállításon.

A tárlat a 19. századi angol romantikus festő egy kevéssé ismert arcát hivatott megvilágítani: Turner már-már rögeszmévé fajuló törekvését, hogy bebizonyítsa, ő is van olyan jó festő, ha nem jobb, mint az általa is csodált régi mesterek - olvasható a galéria beharangozójában.



A munkáscsaládba született Turner kérlelhetetlenül törekedett arra, hogy nagy művész váljon belőle, így óhatatlanul erős rivalizálásba bonyolódott kora más művészeivel. Egy emlékezetes alkalommal honfitársával, John Constable-lel közösen állították ki műveiket a Royal Academy-n, és Turner, nehogy alulmaradjon, az utolsó pillanatban ecsetet ragadott, és még egy kis pirosat vitt fel vásznára. A két kép - Turner Helvoetsluys és Constable Opening of Waterloo Bridge című festménye - most 1832 óta először újra együtt lóg majd a Tate falán.

A 2010. január 31-ig látogatható tárlaton Turner mintegy száz alkotása lesz látható. A kiállítás a zárás után turnéra indul: a párizsi Grand Palais-ben 2010. február 22. és május 23. között, a madridi Pradóban pedig június 22. és szeptember 19. között lesz megtekinthető.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár