2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megújult a székesfehérvári Árpád fürdő

2010. január 27. 14:41 MTI

Gyakorlatilag befejeződött a 105 éves székesfehérvári Árpád fürdő felújítása; a patinás épület várhatóan a jövő hónaptól fogadja ismét a vendégeket - mondta el Ifjú Förhécz Imre, a tulajdonos Készpénz Cégcsoport tagvállalata, a Készpénz Invest ügyvezetője.

Ifjú Förhécz Imre közölte: a mintegy két évtizedig lezárva, kihasználatlanul omladozó - egykor a város tisztasági fürdőjeként működő - épületegyüttes helyreállítására több mint 900 millió forintot költöttek. A munka során, a műemlékvédelmi előírásoknak eleget téve, eredeti szépségükben állították helyre, építették vissza, vagy korhű anyagokkal pótolták a burkolatokat, kőkádakat, csempéket, stukkódíszítéseket - fejtette ki.

A fürdő különlegessége az a felújított, eredeti szépségében helyreállított, faragott kabinsor, amelynek még eredeti kulcscímkéi is a helyükre kerültek annak ellenére, hogy a fülkéket elektronikus zárral lehet nyitni, zárni. A kupolás, kagylódíszes műemlék épület mellé egy ahhoz illeszkedő új szárnyat is emeltek, ahol a 21. századi fürdőkultúrához tartozó létesítményeket, - így például az élménymedencét, szaunát, infraszaunát, só szobát, masszázshelyiségeket alakították ki.

Az új épületszárny sincs azonban híján a különleges elemeknek: a falon megjelölték azt a nyomvonalat, amely a felújítást megelőző régészeti feltárás során előkerült egykori várfalat jelképezi - mondta az ügyvezető.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár