2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hamisítvány az orléans-i szűz ereklyéje

2010. január 27. 09:44 Discovery News

A francia hősnő földi maradványai első ránézésre megkérdőjelezhetetlennek tűnnek, de alapos vizsgálatok során kiderült, hogy az ereklyetartó egy anyagba tekert macskalábat, illetve egy bordadarabot tartalmaz. A kutatók szerint a leletek egy ősi múmiától származnak.

A tours-i érsekség tulajdonában lévő ereklyetartó, amely évszázadokon keresztül becsapta őrzőit, valóban égett csontokat rejt, ám ebből a szempontból hitelessége nem lehetne megkérdőjelezhető, hiszen az orléans-i szüzet eretnekség vádjával máglyán égették meg.

A legújabb vizsgálat eredménye a Forensic Science International című tudományos folyóiratban jelent meg, a cikk elkészítésében orvosi szakértők, patológusok, genetikusok, biokémikusok, radiológusok, zoológusok és régészek is részt vettek. Az ereklyetartó üveg tartalmát DNS- és kémiai analízis valamint mikroszkópos vizsgálat segítségével tanulmányozták.

A szűz maradványaival néhány évvel ezelőtt Philippe Charlier, törvényszéki szakértő és kutatócsoportja foglalkozott. Akkor megállapították, hogy az üveg egy 10 cm nagyságú emberi bordát és egy szövetanyagba csomagolt macska combcsontját tartalmazza, és mindkettőt fekete burkolat borítja. A szakértő szerint a macskát, mint a gonosz jelképét valaki akár rá is dobhatta a lobogó tűzre, azonban a vizsgálat során fény derült arra, hogy mindkét csontlelet a francia hősnő korát évszázadokkal megelőzi, i.e. 6-3. századból valók.

A textilszerű csomagolás a múmiákéhoz hasonló, az ókori egyiptomiak is használtak ilyeneket. A kutatások kimutatták, hogy a csontokon lévő fekete réteg főleg bitument, gyantát és gipszet tartalmaz. Ezek közül a fenyőgyantát az egyiptomiak sokszor használták a balzsamozási szertartások során.

A kutatók szinte biztosak abban, hogy a maradványok egy múmiától származnak, amelynek darabjait a középkorban gyógyászati célokra használták. Például olyan kötést készítettek belőle, ami egy múmiadarabból és különböző növények leveiből állt. Ez a praktika tökéletesen csillapította az orrvérzést abban az időben. A kutatók a szerint a leletek meghamisítása mögött akár politikai érdek is lehetett, de az sem kizárt, hogy csupán egy középkori tréfa volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár