2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Legalább négymillió embert öltek meg Auschwitzban

2010. január 26. 08:28 MTI

Az auschwitzi haláltáborban legkevesebb négymillió, de valószínűleg jóval több embert - elsősorban zsidókat és cigányokat - öltek meg a nácik, akik hatalmas megsemmisítő gépezetet alakítottak ott ki - derül ki az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) archívumaiból a holokauszt napja alkalmából közölt adatokból.

Vlagyimir Makarov, az FSZB-archívumok tudományos munkatársa az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: a tábor felszabadítása után végzett nyomozás alapján megállapítható, hogy Auschwitzban 1940 júniusa és 1945 januárja között nem kevesebb mint négymillió embert semmisítettek meg, de könnyen lehet, hogy nagyságrendekkel nagyobb volt a pusztítás. Idézte egy, a táborban dolgozó lengyel kőműves vallomását, aki szerint ott "minimum hatmillió embert semmisítettek meg, köztük gyerekeket, nőket és idős férfiakat, asszonyokat".

A megtalált iratokból kiderül, hogy az öt krematóriumban - amelyek közül a leghosszabb ideig, 24 hónapig az 1. számú működött - összesen 5,119 millió holttestet hamvasztottak el. Több gázkamrához azonban nem volt krematórium, és az itt meggyilkoltakat hatalmas gödrökben, nyílt tűzön égették el, és a gödrökben folyamatosan égett a máglya. A hamut műtrágyagyártás céljára Németországba küldték - mondta a kutató.

Makarov kifejtette: az 1945. január 27-én Auschwitzban felszabadított rabok közel fele lengyel és magyar volt - 745, illetve 542 fő -, s rajtuk kívül többek között 542 francia, 346 cseh és szlovák, 315 orosz, 180 holland, 159 jugoszláviai, 91 görög, 52 román, 41 belga állampolgárt és 96 szovjet hadifoglyot szabadítottak fel az 1. ukrán front 60. hadseregének és a 4. ukrán front 59. hadseregének egységei. A főtábor felszabadításában különböző számítások szerint 100-322 szovjet katona vesztette életét.

Az illetékes szovjet hatóságok a tábort a felszabadítás után átvizsgálták, és rögzítették a nácik bűntetteinek nyomait, adatait, a katonai elhárítás (SZMERS) megkereste a náci hóhérokat és a szemtanúkat, és nagy mennyiségű bizonyítékot halmoztak fel.

Makarov elmondta: Auschwitzba naponta tíz szerelvény érkezett, egyenként 40-50 vagonnal, minden vagonban 50-100 deportált volt, és az érkezők 70 százalékát azonnal megsemmisítették. Ez gázkamrákban történt; amikor az áldozatok meghaltak, egy különleges osztag elszedte ékszereiket, kitörte arany fogaikat, a nők haját levágta - ezt ipari célra Németországba küldték.

Fennmaradtak a gázkamráknál jóval kisebb teljesítményű krematóriumok átépítésére, bővítésére vonatkozó tervek, vázlatok is, s az iratokból, adatokból egyértelműen kiderül, hogy Auschwitzban hatalmas, ipari méretű megsemmisítő gépezetet építettek ki a nácik - mondta Makarov. Hozzátette, hogy az Auschwitzra vonatkozó anyagokat az FSZB levéltárában bárki megtekintheti.

Az ENSZ közgyűlése 2007. január 26-án hozott 61/255. számú határozatában elítélte a holokauszt tagadását, és január 27-ét, az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának napját a holokauszt áldozatai nemzetközi emléknapjává nyilvánította.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár