2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Arab hódítás az interneten

2009. december 17. 09:01 MTI

Megkezdte nemzeti archívumának elérhetővé tételét arab nyelven az interneten Egyiptom, miután a múlt hónapban a világon elsőként arab írású domainnevet jegyeztetett be.

A digitalizálás célja, hogy növeljék a világhálón elérhető arab nyelvű tartalmakat. Elemzők szerint a világ internetes tartalmainak jelenleg mindössze 1 százaléka van arabul. Eddig kilenc arab ország regisztráltatott arab nyelvű elérési útvonalat, közülük Egyiptom elsőnek jegyeztette be saját internetes tartománynevét arabul (.miszr).

Tarek Kamel távközlési miniszter szerint a digitalizált archívumnak különösen akkor lesz jelentősége, ha elterjednek az arab domainnevek. "Olyan arab nyelvű tartalmat készítünk, amely digitálisan adja vissza Egyiptom hosszú történelmét" - hangsúlyozta a miniszter. Összesen 25 millió dokumentum digitalizálását tervezi az egyiptomi Nemzeti Levéltár, amelynek honlapján máris elérhető 1 millió oldalnyi anyag.

Az internetes domainneveket ellenőrző, a kiosztott nevekkel és számokkal foglalkozó internetes társaság (ICANN) szerint várhatóan 2010-től kezdenek el működni a gyakarlatban is az arab nyelvű elérési útvonalak. Míg a világon 300 millió arab él, az arab nyelvű tartalmak csak 1 százalékát teszik ki a világ internetes tartalmának, ami "abnormális" - mondta Rasa Abdulla, a kairói Amerikai Egyetem professzora.

A saját, nem latin betűs nyelvek használatától az internetezés további gyors terjedését várják szakértők, akiknek meggyőződése, hogy például a 77 milliós Egyiptomban nem lenne már 50 millió embernek mobiltelefonja, ha azt nem használhatná arabul.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár