2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Titokzatos japán tengeralattjárót vetettek be Pearl Harbornál

2009. december 14. 11:43

A kutatók megtalálták azt a japán mini-tengeralattjárót, amely 1941. december 7-én részt vehetett Pearl Harbor megtámadásában. Mindez komoly kérdéseket vet fel a hasonló járművek hadműveleti fontosságával kapcsolatban.

Az amerikai kikötő elleni támadásban eredetileg öt mini-tengeralattjáró vett volna részt: közülük négy elsüllyedt vagy elmenekült, és az ötödik sorsa mindmáig rejtély maradt. A legújabb feltevések szerint a most megtalált minijármű a West-Virginia és az Oklahoma csatahajókat támadta meg, és később, a hawaii West Loch körül saját legénysége süllyeszthette el. A roncsokat a kutatók szerint az amerikaiak eredetileg 1944-ben, a haditengerészet egyik legnagyobb katasztrófája kapcsán folytatott vizsgálatok során fedezték fel, és helyezték át máshová - szigorúan titokban, ugyanis mindvégig tartottak az esetlegesen felmerülő kérdésektől.

A tengeralattjáró darabjait Terry Kerby 1994 és 2001 között, búvárkodás közben fedezte fel. 2007-ben Parks Stephenson, a haditengerészet kapitánya is bekapcsolódott a projektbe, aki már jó ideje az ötödik „minijármű” után kutatott. Szerinte "az Oklahoma felborítása az ütközet egyik legfontosabb részlete volt. Ha ugyanis egyetlen mini-tengeralattjáró 1941-ben képes volt legyőzni egy csatahajót, akkor vajon mire lehet képes ma?”

Mivel a roncson nem találtak torpedókat, azok már az elsüllyedéskor sem lehettek rajta. Ezt igazolja egy, a titkosítás alól nemrég feloldott, japánok által készített fotó, amelyen az is látható, ahogy a mini-tengeralattjáró elindítja torpedóit a csatahajók felé.

A minijárműveknek nem volt saját nevük, valószínű, hogy anyahajójukról nevezhették el őket. Stephenson szerint a bevetést követően a tengeralattjáró elrejtőzhetett a közelben, majd amikor a legénység rádión a bevetés sikeréről értesült, elhagyták a hajót, és elmenekültek, hiszen a járművet már nem tudták volna kijuttatni. Azt még ma sem tudni, hogy a legénységet elfogták-e vagy sem. Az viszont biztos, hogy a tengeralattjáróban megtalált térképen volt egy „biztonságos ház” megjelölés is, ahová akár el is menekülhettek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár