2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A rendszerváltás és a csehszlovákiai magyarok

2009. november 17. 16:59 MTI

A rendszerváltás és a csehszlovákiai magyarok (1989-1992) címmel új könyv került piacra Szlovákiában - közölte a Felvidék.ma szlovákiai magyar hírportál.

A Popély Árpád - Simon Attila szlovákiai magyar "történész-duó" által szerkesztett 840 oldalas kötet ünnepi bemutatójára szerda délután a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet székházában, Az 1989 és a szlovákiai magyarok elnevezésű szakmai konferencia végén kerül sor. A nagy érdeklődésre számot tartó kötet - az Elbeszélt történelem (Oral History) könyvsorozat első részeként - az 1989-es rendszerváltás 31 résztvevőjét szólaltatja meg. A kötetet Bukovszky László történész mutatja be.

A Fórum Kisebbségkutató Intézet Elbeszélt történelem programja keretében több tucatnyi mélyinterjút készített a rendszerváltás szlovákiai magyar résztvevőivel az elmúlt évtizedben. A most induló könyvsorozat 31 interjút tartalmaz olyan emberekkel, akik nemcsak átélői, hanem valamilyen formában alakítói is voltak az 1989-es rendszerváltásnak, illetve az azt megelőző és követő történelmi időszaknak.

Bár személyes visszaemlékezésekről van szó, mégis szélesebb közérdeklődésre tarthatnak számot ezek a beszélgetések. A pártállami diktatúra bukása és a szabad társadalom megszületése közös nagy élményünk volt, amelynek értékét a következő nemzedékek fogják majd a maga helyére tenni - jegyzi meg a honlap.

A Felvidék.ma rámutat: a közösségi és személyes indíttatások egész sora bontakozik ki a kötetben, olyan információkat osztva meg az olvasóval, amit akkor és ott még a részvevők sem tudtak egymásról. Mindezek alapján a kötet érdekes és tanulságos olvasmány nemcsak a történészek, hanem mindazok számára is, akiket érdekel a szlovákiai magyarság közelmúltjának története.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár