2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy albumban a legnagyobb hadvezérek

2009. október 8. 17:21 MTI

Az elmúlt 2500 év legjelentősebb hadvezéreinek életét, pályafutását és hadjáratait részletezi térképeken, fotókon és 3D-s csataleírásokon keresztül a Hadvezérek - A harcmezők urai című album, amelyet ma mutattak be Budapesten a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

Az angol kiadásból (Jeremy Black: Great military leaders and their campaigns) fordított könyvből kiderül, miként változott a taktika és a stratégia, illetve a háború természete az évszázadok során. A hadvezérek között ott szerepel Nagy Sándor, Hannibál, Julius Caesar, Szaladin, Dzsingisz kán, Napoleon, Wellington, Nelson és Zsukov marsall, de olyan, kevésbé ismert hadvezérekről is olvasni lehet, mint Tojotomi Hidejosi, a japán Napoleon, vagy Nádir sah, a 18. század perzsa hódítója.

Az átfogó igénnyel készült kötet 58 hadvezért mutat be részletesen, ehhez társulnak alvezéreik, vagy ellenségeik. Így legalább száz hadvezérről esik szó, és a függelékben további 150-ről lehet adatokat találni - mondta Töll László fegyvertörténész, a Hadtörténeti Múzeum főmuzeológusa, a kötet lektora a könyvbemutatón. Mint kiemelte, Magyarországon ilyen összefoglaló kiadvány még nem jelent meg a hadvezérekről. A főmuzeológus szerint enciklopédiaként, vagy kézikönyvként is forgathatják az olvasók a kiadványt, amelynek egyik nagy előnye, hogy 3D-s térképekkel illusztrálja a csatákat, melyek menete, lefolyása így nagyon jól érzékelhető.

Külön fejezetként egy magyar hadvezér, Hunyadi János, a törökverő található az albumban, de a hátsó függelékben a további kiemelkedő magyar hadvezérek is felsorakoznak a szerkesztők munkája eredményeképpen. A lektor kiemelte: ez a munka előrevetíti egy, a magyar hadvezéreket felvonultató könyv megjelenését is.

A portrékkal, a fegyverek és az egyenruhák fényképeivel, a csaták korabeli ábrázolásaival gazdagon illusztrált, több mint százhúsz színes hadjárati térképpel és háromdimenziós csataleírással kiegészített kötetből mindenki megtudhatja, mi tesz egy hadvezért naggyá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár