2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Világháború amerikai szemmel

2008. február 5. 14:00

Az első világháború európai nemzedékek sorsát döntötte el és határozta meg - tudhatjuk meg Peter I. Bosco könyvéből, amely esszészerűen dolgozza fel a konfliktus történetét.

1914 augusztusában a Szerbia és az Osztrák-Magyar Monarchia konfliktusaként kirobbanó, majd a legtöbb nagy nemzetre villámgyorsan átterjedő I. világháború kibillentette Európát politikai egyensúlyából, véget vetett a kontinens gazdasági növekedésének, és fiatalemberek teljes generációját tizedelte meg.

A könyv bemutatja, hogyan alakította át a világot ez a háború, amely szembeállította Németországot, az Osztrák-Magyar Monarchiát és Törökországot Franciaországgal, Nagy-Britanniával, az Egyesült Államokkal, Kínával és Oroszországgal, miközben számos más kisebb nemzet is csatlakozott a küzdelemhez. Elmagyarázza, hogyan járult hozzá a háború a gyarmati rendszer széthullásához, és hogyan tette a világ egyik vezető eszméjévé a kommunizmust.

A képekkel, térképekkel és diagramokkal gazdagon illusztrált könyv esszészerűen, tankönyves megoldásokkal vezet be a kérdés történetébe, és keretes írásokban segíti az egyes problémák megértését és feldolgozását.

A szerző szerint erre azért is szükség van, hiszen "ahogy ez a könyv is sugallja, az I. világháborúról még rengeteg mindent lehet tanulni, mert a 20. század elején felmerült témák mára sem süllyedtek feledésbe. A Nagy Háború megmutatta, milyen mélyek lehetnek a nacionalista érzések, és hogyan terjedhetnek szét ezek, amikor az egymással közösséget vállaló emberek úgy érzik, hogy egy másik, "ellenségnek" bélyegzett csoport fenyegeti őket. Az I. világháborút elindító konfliktusok eleinte viszonylag jelentéktelennek tűntek, ám maga a háború változtatta ezeket óriási horderejűvé. Tanulságait tehát tovább kell vizsgálni, hogy ez a tragédia ne történhessen meg még egyszer."

A könyv igazi előnyét a személyes történetek és apró epizódok felvillantása jelenti, hiszen alig 180 oldalon egy bonyolult vérontás helyett egy viszonylag átlátható képet kapunk a mára feledni vágyott háború emberi oldaláról.

Az "Amerika háborúban" sorozat azokat a kíméletlen harcokat tárja az olvasók elé, amelyek az Egyesült Államok történelmét alakították. A sorozat minden könyve a kérdéses konfliktus egyik központi incidensével nyit, majd bemutatja a háború főbb céljait és stratégiáit, beleértve a fegyverzetben és taktikában bekövetkezett lényegesebb fejlesztéseket is. Ezenkívül betekintést nyújt a jelentősebb hadvezérek, az egyszerű közkatonák és a háborút megszenvedő civilek mindennapi életébe, és szemléletes leírásokkal tárgyalja a kulcsfontosságú ütközeteket.

Peter I. Bosco: Az első világháború. Ford.: Novák Gábor. GoldBook Kft., Bp., 2007. 199 o. 2499 Ft.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár