2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megjelent a pszichológia titokzatos vörös könyve

2009. október 8. 15:09 MTI

Carl Jung svájci pszichológus (1875-1961) Vörös könyve, amely annak ellenére, hogy korábban sohasem adták ki, a pszichológia egyik legfontosabb művének számít, szerda óta közkincs: egy amerikai kiadó fakszimile kiadásban megjelentette, az eredeti példányt pedig a nagyközönség egy New York-i múzeumban megtekintheti.

A 205 oldalas német nyelvű kézirat születésekor vörös bőrkötést kapott, innen a név, különben a címe Liber Novus (Új Könyv). Számos illusztráció díszíti és így középkori kódexre emlékeztet. Az 1914 és 1930 között született Vörös könyvet, amely Carl Jung életművének forrása volt, január 25-ig állítják ki a New York-i Rubin Museum of Art egyik termében.

A szerző saját tudatalattijának kutatásáról és feltárásáról számol be a műben, az irodalom és a tudomány határmezsgyéjén egyensúlyozva. Az írást sohasem tették elérhetővé a szélesebb közönség számára. A könyv kiállításával egy időben a W. W. Norton and Company könyvkiadó most hasonmás formában közreadta a művet, kiegészítve azt a szöveg angol nyelvű fordításával.

A szerző 1961-ben bekövetkezett halála után a könyv a család kezében maradt, amely elzárkózott a megjelentetésétől, és sokáig még ahhoz sem járult hozzá, hogy a diákoknak megmutassák, végül azonban megváltoztatta álláspontját. A mű a Carl Jung által kifejlesztett introspektív, önmagába tekintő módszer terméke, amelyet ő maga "aktív képzeletnek" nevezett. A könyv szavakban és képekben egyaránt beszámol a belső utazás eredményeiről.

A világ minden pszichológusa számára ismert tény volt Sigmund Freud tanítványának - későbbi legfőbb riválisának - e műve, de szerdáig csak néhány tucat embernek adatott meg a kiváltság, hogy bele is tekinthessen. A Rubin múzeumban kiállították a Fekete könyvet is, amely azokat a gondolatokat és fantáziálásokat tartalmazza, amelyek a Vörös könyv megszületését ihlették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár