2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Veszélyben Machu Picchu és Gaudí temploma

2009. október 7. 12:01 MTI

A perui Machu Picchu ősi romjai, Antoni Gaudí barcelonai Szent Család-temploma és egy New Orleans-i általános iskola is bekerült a világ kulturális örökségének veszélyeztetett műemlékei közé - jelentette be kedden a listát vezető alapítvány.

A veszélyeztetett műemlékek védelmére létesült nemzetközi alapítvány 2010-es listáján 47 ország 93 helyszíne szerepel, köztük egy butáni kolostor éppúgy, mint a connecticuti Merritt Parkway hídjai.

Az új lista felhívja a figyelmet arra, hogy a 21. században a kulturális örökség megőrzésének új feladatai vannak, és ezek között rendkívül fontos szerepet játszik a "fenntartható gondnokság" - jelentette ki Bonnie Burnham, az alapítvány elnöke. Mint hangsúlyozta: a műemlékek védelmében szoros együttműködésre kell törekedni a helyi partnerekkel.

Az alapítvány szerint Gaudí 1880 óta épülő híres templomát, a Sagrada Familiát egy új barcelonai földalatti vasútvonal sodorta veszélybe. Az ingatlanfejlesztések áldozatává válnak az 1600-as években készült kiotói házak, az úgynevezett macsiják (machiya), amelyek Japán-szerte építkezési mintául szolgáltak. Machu Picchuban az a számtalan látogató okoz felmérhetetlen kárt, aki éppen a turistalátványosság megtekintésére érkezik. A New Orleans-i iskola és a város St. Louis temetőjének állapota a Katrina hurrikán négy évvel ezelőtti tombolása óta hanyatlik.

A New York-i székhelyű alapítvány a kilencvenes évek közepe óta kétévente adja ki a veszélyeztetett műemlékek listáját. Ezt annak idején azzal a szándékkal állították össze, hogy a kulturális világörökség olyan helyszíneire hívják fel a figyelmet, amelyek az elhanyagoltság, a vandalizmus, háborús konfliktusok vagy természeti katasztrófák miatt kerültek bajba.

A legutóbbi, 2007-es listán már a globális felmelegedés is szerepelt a műemlékeket veszélyeztető okok között.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár