2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tárlatjárók őszi csemegéi

2009. október 19. 10:17

Milyen hozományt vittek magukkal a magyar királylányok Katalóniába? Mit tanultak a magyar festőóriások Münchenben? Mivel játszottak a magyar főúri gyerekek a kora újkorban? Többek közt ezekre is fény derül őszi programajánlónkból, amelyhez tíz, jelenleg is látható kiállítást válogattunk össze Soprontól Miskolcig.

Katalán királylányok a Múzeumkertben

Jöttek, láttak, hódítottak: katalán kincsek érkeztek augusztus végén a Magyar Nemzeti Múzeumba. Az intézmény legújabb kiállításán a királylányok, dinasztikus házasságok és kulturális kölcsönhatások világa elevenedik meg. A nyolc ország 38 kulturális intézményének 303 műtárgyát felvonultató bemutatót 2005-ben kezdte szervezni a Katalán Történeti Múzeum és az MNM. A tárlaton kiemelkedő műtárgyak és modern multimédiás eszközök felhasználásával mutatják be a két ország létrejöttét, a köztük fennállott – többnyire dinasztikus - kapcsolatokat, valamint azokat a főbb sajátosságokat, amelyek a két nép gazdaságát, társadalmát, kultúráját jellemezték. A november 29-ig látogatható kiállítást 1000-1000 példányban kiadott, katalán és magyar nyelvű reprezentatív katalógus teszi teljessé és maradandóvá.



A Magyar Nemzeti Múzeum emellett színes, változatos programcsomagot állított össze a tárlat nyitva tartási idejére: előadások, koncertek, iskolai és családos programok várják a nagyközönséget. A szervezők a gyerekekre is gondoltak, akik a tárlat végén oklevelet írhatnak, megismerhetik a középkori szöveteket, emellett számos nekik szervezett programmal is találkozhatnak majd.

Látogatható: 2009. szeptember 5-től 2009. november 29-ig
Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum, 1088 Budapest, Múzeum körút 16.

További információ

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár