2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiszínezték a 19. századi táncosnőt

2009. szeptember 29. 15:13

Egyedülálló alkotást készítettek a Lumiére-fivérek 1899-ben: színesnek ható, ám valójában fekete-fehér filmjük kockáit az alkotók a forgatás után festették ki.

A kockáról kockára kifestett alkotás ma is lenyűgöző, ahogy az lehetett az 1899-es bemutató alkalmával is. Az egykori táncos a szakértők szerint Loie Fuller, a modern tánc, és színpadi technikák egyik szülőatyjának koreográfiájára mozoghatott.



A testvérek egyébként első filmvetítésüket 1895. március 22-én tartották a Nemzeti Ipart Támogató Társaság előtt, első egyperces filmjük címe A munkaidő vége volt, s a gyárból távozó munkásokat ábrázolta. 1895. december 28-án vetítették - óriási közönségsiker mellett - a párizsi Buolevard des Capucines-n lévő Grand Caféban első nyilvánosan bemutatott filmjüket, a híres Lelocsolt locsoló című burleszket.

Bár aznapi bevételük csak 30 frank volt, ezzel kezdődött meg a mozi története. Más köznapi jeleneteket is megörökítettek, így a vonat érkezését, 1896-ban negyvennél több ilyen filmet forgattak. Ők készítették az első filmtudósítást a francia Fényképészeti Társaság Konferenciájáról, és az első dokumentumfilmet, a lyoni tűzoltókról. 1896-tól operatőröket küldtek a világ számos városába, ahol azok filmeket forgattak és vetítéseket rendeztek. Lumiere-ék vezették be a vágást és a fahrtot, a felvevőgép mozgatását. Cégük összesen 1400 filmet forgatott, ez jelentős anyagi sikert is hozott számukra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár