2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Könyv Magyarország elszalasztott lehetőségéről

2009. szeptember 3. 21:05 MTI

Újabb könyvvel jelentkezett Magyarországnak a nyolcvanas évek közepétől az NSZK-ba delegált nagykövete. Horváth István Az elszalasztott lehetőség című visszaemlékezését Budapesten mutatták be.

Horváth István meggyőződése, hogy a rendszerváltás után az Antall József vezette új magyar kormányzat nem aratta le az 1989-es határnyitással szerzett magyar érdemek gyümölcseit a Magyarország iránt hálás és segítőkész Németországban.

Könyve néhány nappal a hivatalos határnyitás 20. évfordulója előtt jelent meg: Horn Gyula akkori külügyminiszter 1989. szeptember 10-én jelentette be a magyar televízióban, hogy Budapest a Magyarországon összegyűlt, s hazájukba visszatérni nem kívánó keletnémetek előtt megnyitja az ország nyugati határát. A lehetőséggel aznap éjjel, s az azt követő hetekben körülbelül 60 ezer NDK-s élt.

Békés Csaba, a Hidegháború Történeti Kutató Központ igazgatója, a könyv méltatója arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel az Antall-kormányzat iratai még zároltak, a történészek nem tudják a teljesség igényével felfejteni, hogy Antall József kormánya "miért nem használta ki" a németek háláját, segítőkészségét. Alföldy Tádé volt helyettes külügyi államtitkár és nagykövet szerint Magyarországnak német segítséggel már a kilencvenes évek elején csatlakoznia kellett volna az európai integrációhoz, "akkor még nem volt annyi éhes száj".

Horváth István 1984 és 1991 között volt Magyarország nagykövete az NSZK-ban, majd az újraegyesült Németországban, a rendszerváltás után is megmaradt posztján. Mint a csütörtöki bemutatón elhangzott, személyesen Helmut Kohl kancellár lépett közbe érdekében. Nem szokványos diplomatakarrier az övé, német feleségével az oldalán páratlan szakmai és baráti kapcsolatrendszert épített ki, "intézménnyé" vált, s belekóstolt a politikacsinálás szerepébe is. Jelenleg Bécsben nagykövet.

Horváth István a bemutatón azt hangsúlyozta, hogy célja "a visszaemlékezők emlékezetének felfrissítése". Minden iratot megőrzött nagyköveti működésének idejéből, minden állítását dokumentumokkal tudja alátámasztani, számos kulcsfontosságú iratot egy az egyben beillesztett a Corvina kiadó gondozásában megjelent könyvbe - jelezte.

A művet ismerők rendkívül informatívnak, egyben olvasmányosnak találják Az elszalasztott lehetőséget, amely a magyar-német kapcsolatok 1980-tól 1991-ig terjedő időszakának néha történelmi esszére emlékeztető többdimenziós feldolgozása, s egyebek között a korabeli válságos magyar politikai élet kulisszái mögé is bevezeti az olvasót.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár