2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A magyar határnyitás és a változás ősze

2009. augusztus 31. 09:46 MTI

A húsz évvel ezelőtti határnyitásról forgatott Magyarországon riportot a CNN amerikai hírtelevízió; a félórás dokumentumfilm szeptember 10-én kerül adásba.

Élő képfelvételek az augusztus 19-i Páneurópai Piknikről, történelmi képsorok a 20 évvel ezelőtti osztrák-magyar határnyitásról, interjúk a mindent megváltoztató politikai események szemtanúival és résztvevőivel. A neves amerikai csatorna az Autumn of Change azaz a Változás ősze című sorozatának keretében forgatott Magyarországon, a műsorfolyam a 20 évvel ezelőtti kelet-európai történéseket dolgozza fel. A szeptember 10-i adás a magyarországi eseményeket mutatja be, amikor néhány órára megnyílt a magyar-osztrák határ Sopronpusztánál és keletnémetek százai jutottak át Ausztriába.



A világ legnézettebb hírtelevíziója augusztusban járt Magyarországon, a stáb a Páneurópai piknik évfordulós ünnepségein találkozott a 20 évvel ezelőtti események szereplőivel és szemtanúival is. "A sorozat célja, hogy bemutassuk a '89 nyarán és őszén Európában végbement változásokat. Olyan tényeket szeretnénk elmondani, amelyeket mások még nem mondtak el az elmúlt húsz évben. Szerintem a magyar kormány által elért dolgokat, és a kockázatot, amit az ország akkoriban vállalt, még senki sem mutatta be igazán a világnak. Nem tudom, hogy van-e még egy olyan ország a történelemben, amely mindent kockára tett azért, hogy egy másik ország menekültjein segítsen. Ebből a kormány, és a társadalom minden rétege is kivette a részét" - mondta forgatást vezető Fred Pleitgen, a CNN tudósítója.

A magyar történésekről készült dokumentumfilmben egyebek közt interjút mutatnak be Németh Miklós akkori miniszterelnökkel, illetve a szuperhatalmak akkori vezetőivel, Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkárral és George H.W. Bush amerikai elnökkel. A filmben "kisemberek", a határnyitásban résztvevő, összezavart határőrök és maguk a menekültek is megszólalnak.

A magyar epizód a CNN weboldalára is felkerül majd, ahol a műsorból kimaradt részek, érdekességek, interjúk, valamint további gondolatok olvashatók és tekinthetők meg arról, hogy milyen hatással voltak a húsz évvel ezelőtti történések az egyes országokra. A hírtelevízió több alkalommal is műsorára tűzi a filmet, amelyet szeptember 10-én 8 óra 30 perckor és 13 óra 30-kor, szeptember 12-én 13 óra 30-kor és 23 órakor, szeptember 13-án pedig 11 órakor tekinthetnek meg a nézők.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár