2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megvizsgálják egy négyezer évvel ezelőtti lakoma maradékait

2009. július 23. 14:43 Science Daily, MTI

Négyezer éves lakoma maradékait vizsgálják Peruban amerikai kutatók, akik szerint a leletek révén többet megtudhatnak a korabeli lakosság életmódjáról, táplálkozásáról, szokásairól.

A Missouri Egyetem kutatói Peru nyugati részében, a Chillon-folyó völgyében lévő Buena Vista régészeti helyszínen bukkantak az egykorvolt lakoma nyomaira. A Buena Vista egy nyolchektáros terület, ahol 1987 óta folynak régészeti ásatások. Itt tárt fel Robert Benfer, a Missouri Egyetem archeológusa 2006-ban egy 4200 éves kis piramist csillagdával a tetején - ez az amerikai kontinens legrégebbi ismert obszervatóriuma.

Most az egyetem régészei a területen egy i.e. 2200-ban lezajlott lakoma helyszínét fedezték fel, ahol mindmáig sorakoznak a "tálak" és a "serlegek" - a kivájt tökök, amelyekben az ételeket szervírozták, s az ivótökök. A "tálakban" a régészek chilipaprika maradványaira, valamint a maniókából, burgonyából, nyílgyökérből (Maranta arundinacea), a szentjánoskenyérfa (Ceratonia siliqua) terméséből készült keményítőliszt nyomaira bukkantak. A kutatók szerint keményítőliszt révén megtudható, hogy miféle ételeket szolgáltak fel az ünnepségeken. A leletek egyben a legkorábbi bizonyítékokat szolgáltatták a nyílgyökér és a szentjánoskenyérfa termésének fogyasztására Peruban.

"A keményítőliszt régészeti vizsgálata révén jobban megérthető, hogy az ókori lakosság miként hasznosította a növényeket, miféle ételeket fogyasztott, s ezeket hogyan készítette el" - magyarázta Neil Duncan, a Missouri Egyetem doktorandusza, aki az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS-ban (Proceedings of the National Academy of Sciences) publikálta tanulmányát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár