2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Háborúk és fegyverek, avagy ami kimaradt a tankönyvekből

2009. július 14. 08:56

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Kossuth Lajos hadtudományi kara hadtörténelem címmel akkreditált pedagógus-továbbképzési programot indít az általános és középiskolai történelem szakos tanároknak.

Az általános és a középiskolai történelem tananyag jelentős hányada hadtörténelmi vonatkozású, vagyis háborúk, csaták eseményeit említi, esetenként mutatja be. Ezek oktatása elkerülhetetlen, hiszen a háborúk, forradalmak és szabadságharcok fontos fordulóponkat jelentettek emberiség történelmében. Ennek ellenére a főiskolák és egyetemek történelem szakos képzésein alig található olyan hadtörténelmi képzés, amely a háborúk belső összefüggéseivel, fogalomrendszerével, hadseregszervezéssel, katonai vezetéssel foglalkozna.

A tanárok ennek megfelelően elsősorban eseménytörténetet taníthatnak, amely azonban aligha felel meg a korszerű oktatásmódszertani felfogásnak. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Hadtörténelem tanszékének munkatársai ezért gondolták, hogy érdeklődésre tarthat számot egy olyan akkreditált képzés, amely bővíti tanárok hadtörténelmi ismeretei.

A továbbképzési program tehát az általános és középiskolai történelemanyag hadtörténelmi részeinek oktatásához kíván hadtudományi és hadművészeti alapokat biztosítani, illetve olyan módszereket, melyek érthetőbbé, érdekesebbé és könnyebben elsajátíthatóvá teszik a tantárgyrészeket. Mindemellett külön tematikai egység foglalkozik a magyar és a helyi katonai hagyományok ápolásának elméleti és gyakorlati kérdéseivel, mely az órán kívüli foglalkozások, tanulmányi kirándulások és egyéb rendezvények szervezési feladatait kívánja segíteni, könnyebbé tenni.

A képzés elméleti (hadtudomány és hadművészet alapjai, a hadművészet története) és gyakorlati jellegű (a katonai események rekonstruálásának módszertana, a magyar katonai hagyományok ápolása) tanegységekből áll. A gyakorlati órák megtartását az egyetem gyakorlóterein, illetve a komáromi Monostori-erődben, illetve környékén tervezik. A képzést 4X30 óra, négy szemeszter keretében tervezik, és a szervezők reményei szerint 20-25 fős csoportokban, félévenként 3-4 alkalommal történő találkozással. A továbbképzés sikeres teljesítése után az alapítóegyetem tanúsítványt ad ki.

További részletek

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár