2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Különleges olimpiai fáklya került Szegedre

2009. július 13. 13:57

Különleges olimpiai ereklyével bővült a szegedi Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye: az 1936-os berlini játékokra készült fém fáklyával vitték magyar sportolók az olimpiai lángot az országhatártól Szegeden át Kecskemétig.

Az újkori olimpiák közül a berlini volt az első, amelyen felelevenítették az olimpiai láng hordozásának ókori szokását. Az ősi Olümpia romjai között a nap tüzével gyújtott fáklyát háromezer sportoló futva, egymást váltva vitte a berlini játékok megnyitójára. A játékok lángját szállító fáklya a német Krupp Művek gyárában készült.

A XI. nyári olimpia másik különlegessége, hogy ezt közvetítette először a televízió. Az emberek annyira nem voltak hozzászokva a kamerák látványához, hogy komoly riadalom támadt a játékok megnyitóján: ágyúnak hitték ugyanis a kameraállványokat. Magyar szempontból fontos újdonság, hogy ekkor nyert először aranyérmet magyar nő, sőt, rögtön kettőt is: tőrvívásban és magasugrásban is. Továbbá 1936-ban szerepelt első ízben a kajak-kenu és a kézilabda sportága, amelyekben a magyar sportolók ma a világ élvonalába tartoznak. A berlini olimpián a magyar csapat összesen 16 érmet szerzett.

A Móra-múzeum tulajdonába került fáklyával összesen száztizennégy magyar atléta vitte az olimpiai lángot az országhatártól Kecskemétig. A fáklyára gravírozott olimpiai öt karikát a német birodalmi sas tartja, mely alatt az „Olimpiai fáklya- váltófutás - Berlin, 1936” felirat szerepel. Fogóján a láng útvonala és a városok is láthatók - így megismerhető a teljes útvonal a görögországi Olümpiától Athénon, Belgrádon, Budapesten és Prágán keresztül egészen Berlinig.

A különleges fáklya a Fekete házban, a Móra Ferenc Múzeum kiállítóhelyén tekinthető meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár