2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kalózverziókban adták ki Shakespeare szonettjeit

2009. május 22. 08:31 ANSA, MTI

William Shakespeare szonettjeinek soha nem lett volna szabad nyilvánosságra kerülniük; a világirodalom legszebb versei között számon tartott költeményeket egy amerikai kutató szerint az író akarata ellenére publikálták, holott ő csak magáncélokra írta őket.

Clinton Heylin, a Shakespeare szonettjeinek el nem mondott története (The Untold Story of Shakespeare's Sonnets) című könyvében feltételezi, hogy a költemények "kalózkiadásban" jelentek meg. "Akkoriban gyakori volt, hogy irodalmi művek nem hivatalos másolatokban terjedtek" - mondta az NPR amerikai közrádiónak Heylin, emlékeztetve arra, hogy az 1500-as években a szellemi tulajdon fogalma ismeretlen volt és egy vállalkozó kedvű kiadónak nem kellett sok, hogy nyomdába küldjön egy nem engedélyezett kéziratot.

A szonetteket egyébként az a Thomas Thorpe adta ki először, aki rendszeresen jelentetett meg könyveket a szerző hozzájárulása nélkül. Heylin szerint Shakespeare többek között azért akarta megtartani magának a szonetteket, mert egyes versek homoszexuális jellege nyilvánvaló: az utalások egy bizonyos "szép ifjúra" kellemetlen helyzetbe hozhatták volna őt. Éppen ezért az irodalmár úgy véli, hogy Shakespeare nemcsak, hogy nem akarta a szonetteket megjelentetni, hanem talán meg is akarta semmisíteni Thorpe kiadását.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár