2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Úszó vízimalmot épít Ráckeve

2009. május 19. 17:09 MTI

Egy régi vízimalom szakasztott mását építik meg közadakozásból, határon túli segítséggel Ráckevén; a 30 millió forintba kerülő műszaki nosztalgiacsoda még az idén elkészül és a Dunán ringva turistalátványosságként szolgál majd.

Hajdanán a folyóparti településen vízimolnárok dinasztiái éltek évszázadokon át ebből a mesterségből - mondta el Dávid László, a Pest megyei város polgármestere. A lakóotthonul is szolgáló hajón a Duna vizének sodrása hajtotta meg a lapátkerekeket, amelyek aztán a környékről ide hordott búza, rozs, árpa őrléséhez szolgáltatták az ingyen energiát. Ősszel a Nagy-Dunán álló hajókat lovakkal visszavontatták a Ráckeve partjait nyaldosó Kis-Dunaágba, ahol a lanyha sodrás miatt a lapátkerekek nem forogtak, így telente elvégezhették rajtuk a javításokat a vízi kisüzemben.

Az utolsó vízimalmot 1967-ben a zajló jég úgy megrongálta, hogy hullámsírba került. A roncsokat búvárok emelték ki, majd azokat a szentendrei skanzenbe szállították raktározásra. A város kérésére a múzeum visszaadta Ráckevének a megmaradt harangszéket, egy mérnök pedig önkéntes munkával régi rajzok alapján megtervezte a hajó mását. Ezután megindult a közadakozás a vízimalom feltámasztására, a helyi lakosok kisebb-nagyobb felajánlásából eddig hozzávetően 3 millió forint gyűlt össze.

Asztalosok, ácsok, marósok a kétkezi munkájukkal járulnak hozzá a közös sikerhez. Az erdélyi testvértelepülés, Gyergyócsomafalva népe milliós értékű, 31 köbméternyi értékes fenyőfát adományozott Ráckevének, az ajándék egy kamionos jóvoltából már meg is érkezett. Más önkéntesek a hajó helyének kijelölt part mellett a cölöpözést vállalták magukra, jelenleg is gőzerővel dolgoznak. Időközben megalakult a Vízimolnárok Egyesülete, a társadalmi szervezet koordinálja a munkálatokat, az adományok gyűjtését.

Az úszó vízimalom része Ráckeve idegenforgalmi fejlesztési tervének. A város EU-s pályázat alapján rendbe kívánja hozni a centrumot, befektetőt keres a gyógyvíz hasznosítására és az egyedülálló vízi piac környékét is rendbe teszik. Mindez a működő - elektromos energiával hajtott - régi-új vízimalommal együttesen meghozhatja a városnak az idegenforgalmi rangot és új munkahelyeket teremthet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár