2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szamurájok Keszthelyen

2009. március 4. 17:10 MTI

A japán szamurájok harcművészetét és az ebből kialakult, ma is népszerű küzdősportok történetét mutatja be az a kiállítás, amely nyáron látható majd a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban - tájékoztatott az intézmény igazgatója.

A Szamurájhűség címet viselő tárlat két részből áll, az elsőben a 8. századtól a 19. század közepéig a szamurájok életéről kaphatnak képet a látogatók, míg a másik rész a 19. század közepétől a 20. századig a küzdősportok kialakulását, fejlődését tárja fel - részletezte Czoma László.

A közönség mintegy félszáz eredeti harcművészeti tárgyat láthat, de életnagyságú bábuk és fotók is segítik felidézni a legendás harcosok és a nekik köszönhetően létrejött, ma már sokak számára életmóddá is vált küzdősportok világát. Nyomon követhető, hogy a mongoloktól tartó japánok miként alakították ki fegyvereiket és védőfelszereléseiket, például a nyilakat, kardokat, sisakokat, amelyekkel akár gyalogos, akár lovas ütközetekben bizonyíthatták képességeiket.

A karate, a dzsúdó vagy éppen a szumó világába is elkalauzoló kiállítás világkörüli útja során Párizsból érkezik Keszthelyre, ahol egy japán alapítvány jóvoltából látható majd bő egy hónapon át. Czoma László hozzátette, hogy a kiállítás július második felében nyílik, és mivel tágas teret kíván, ezért a Helikon Kastélymúzeum hintómúzeumában láthatja majd a közönség.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár