2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egyre nagyobb lesz a szakkarai temető

2009. január 16. 08:51

Egy nemrég felfedezett, 4500 éves egyiptomi sír azt sugallja, hogy a szakkarai nekropolisz a korábban gondoltnál jóval nagyobb lehetett - állítja Záhi Havvász, az Egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője.

A sziklába vágott sírok közül az egyikbe a közeli piramisokhoz szüksége építőanyagokat szolgáltató kőfejtő vezető hivatalnoka, míg a másikba a fáraó egyik programszervezőjét, egy énekesnőt temettek. Havvász szerint ez egy nagyon fontos felfedezés, hiszen a most találtakon túl ez egy még ismeretlen temetőt is jelez a közelben.

A régészek a múltban a közeli lépcsős piramisnak csak egyik oldalát kutatták át, míg a Dzsószer által építtetett síremlék délnyugati oldala érintetlen maradt. Száleh Szulejmán, az ásatásokat felügyelő régész szerint ez talán azt jelenti, hogy a királyi temető a korábban gondoltnál is nagyobb lehet. Havvász mindezt azzal egészítette ki, hogy az ásatások folytatódni fognak, és reményeik szerint a további leletek még több részlettel ismertetnek meg majd az Óbirodalom korai dinasztiáinak mindennapjaival kapcsolatban.

A feltételezéssel más kutatók is egyetértenek, akik szerint az, hogy még nem kutatták át a területet, egyáltalán nem jelenti, hogy ott nem lehetnek további királysírok. Ez azért is jelentős, mert bár Szakkarában másfél évszázada dolgoznak a régészek, és a legelső emberi tevékenységtől a római korig találtak leleteket, az elmúlt évtizedek során semmilyen jelentős anyag nem került elő. Éppen ezért volt hatalmas felfedezés, amikor Havvász tavaly novemberben egy új piramis megtalálásáról számolt be.

A mostani bejelentés szerint a jövőben az új feltárások mellett a legnagyobb cél a korábban külföldre vitt műkincsek visszakövetelése lehet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár