2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Petíció a kongresszushoz

2002. augusztus 30. 13:19

A amerikai UCLA egyetem történészei - Joyce Appleby és Ellen Carol DuBois - petíciót írtak a kongresszushoz, melyet augusztus 30-áig már több mint 1000 amerikai történész írt alá és a lista naponta negyven névvel bővül.

E Pluribus Unum
Az alkotmányra hivatkozva az amerikai UCLA egyetem történészei a kongresszustól azt követelik, hogy szavazzon az Irak elleni háború ügyében. Nem biztos, hogy a szavazás az Irak elleni háborút meggátolhatná, de legalább esélyt teremthet, hogy a háborús törvényhozás alkotmányos elven működjék - állítják vezető amerikai történészek. Szeptember 25-én ezért Washingtonba készülnek, hogy a petíciót benyújtsák a szenátus demokrata vezetőjének (Thomas Daschle) és a republikánus házelnöknek (Dennis Hastert).

Az amerikai történészek petíciója a Kongresszushoz

Alulírott amerikai történészek arra bíztatjuk a kongresszus tagjait, hogy alkotmányos felelősségükkel élve vitassák meg egy Irak elleni támadás ügyét és szavazzanak ellene vagy mellette.

Azért fordulunk hozzájuk, mert az amerikaiak megérdemlik, hogy egy lehetséges háború ügyében tisztában legyenek képviselőik akaratával, nehogy egy ilyen jelentőségű katonai akciót - miután a nyilvánossá váltak az ezzel kapcsolatos kiszivárogtatások, pletykák és spekulációk - az elnök egyedül tegyen meg.

Azért kérjük erre szenátorainkat és képviselőinket, mert a kongresszus több mint ötven éve nem adott háborús felhatalmazást, s ezzel demokráciánkat károsítva és alkotmányunkat erőszakosan megszegve az elnököt egyedül hagyta a háborús erők ellenőrzésében.

Mivel az Irak elleni esetleges támadás egyértelműen amerikai kezdeményezés, bízunk benne, hogy ez alkalommal a kongresszus sürgősen véleményt nyilvánít. Minthogy a 2000. évi választások során egy Irak elleni katonai támadás egyáltalán nem került szóba, George Bush megválasztása sem jelenthet felhatalmazást az akcióra. Csak az amerikaiak választott képviselői vehetik rá a közvéleményt, hogy komolyan megfontolja egy ilyen háború költségeit, kockázatait és bölcsességét.

Ellen Carol DuBois
Professor of History
UCLA
Los Angeles, CA 90095
310 825 1846
[email protected]


Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár