Hitler elfeledett szövetségesei

Tito bolondos újévi fejfedői

2008. december 30. 13:41

Hogyan ünnepelte az újévet Josip Broz Tito? címmel fotókiállítást nyitott régi fényképekből Belgrádban a Red Carpet nevű csoport.


Az egykori Jugoszláviában a Köztársaság-, és a Fiatalság Napja után a legnagyobb ünnep az újév várása és köszöntése volt - mondta el újságíróknak Ana Karic, a tárlat kurátora. Hozzátette, hogy a néhai jugoszláv elnök, aki nagy hedonista volt, élvezte az életet, a jó evést és jó ivást, minden alkalommal feledhetetlen ünnepet akart újévre. A főszervező igyekezett is ennek a kívánságnak eleget tenni, s a főszereplő nem volt más, mint bonvivánként maga Josip Broz Tito.Tito újévkor valamiféle bolondos sapkát vagy kalapot viselt - s mint ez később kiderült - a legnevesebb jugoszláv divattervezők alkották meg az elnöki fejrevalót és az ünnepi öltönyt. Elsődleges szempont volt az extravagancia. Később azután ezt viselte mindenki klasszikus esküvői öltözéknek - jegyezte meg Ana Karic. Külön fejezet a kiállításon Jovanka Broznak, az elnök feleségének öltözéke. A kor legutolsó divatja szerint öltözködött, de gyakran küldte vissza ruháit a készítőnek, mert mindig fölfedezett valami hibát rajtuk.

A fotótárlatból az is kiderül, hogy Jugoszláviában 1949-ben tilos volt a "klerikális" karácsonyt megünnepelni csakúgy, mint a Mikulást, mert a kommunista rendszer szerint az Szent Miklós napja, amely Nyugatról szivárgott be az országba. Eredeti ötlet volt, hogy az újévet, mint a tél legnagyobb ünnepét megszemélyesítették, és nemzeti viseletbe öltöztetett fiatal lánynak ábrázolták - idézte a belgrádi kurátort a dnevnik.hr című honlap.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!