2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Nemzeti Múzeum legféltettebb titkai

2008. december 13. 17:03

Bár a közhiedelem szerint Petőfi Sándor a Nemzeti Múzeum lépcsőin szavalta el a Nemzeti Dalt, erre semmilyen bizonyítékkal nem rendelkezünk. Azt azonban biztosan tudjuk, hogy a Parlament megépüléséig a neves építmény adott otthont az országgyűlés felsőházának. Az egykori hírességek ravatalául is szolgáló múzeum a társasági élet fontos színhelyeként számos apró epizóddal gazdagította történeti tudásunkat, péntek este, 22:50-kor az m1-en ezek közül szemezgettünk.

A múzeumlátogatás olyan, mintha kinyitnánk egy kincsesláda tetejét. Minden ott látható tárgy, legyen az kő, cserép, elsárgult moziplakát, ezüstérem vagy törött edény, kincs lehet. Értékét az adja, hogy közös múltunk egy, egy darabja. Az alkotója mellett egytől egyig a korról, szokásokról, hétköznapokról, ünnepekről, vágyakról és harcokról mesél. A Nemzeti Múzeum épülete azonban nem csak mesés kincsekkel van tele, de fontos események színhelyéül is szolgált a múltban.



Az adás másik felében azt láthatjuk, hogy 1900-as évek környékén valami elindult Budapesten. Épült egy Opera, megszületett az Andrássy út, felépült a Vígszínház, elkészült a Margit-híd és megindult a földalatti. Ebben a 800 ezres nagyvárosban létre jött egy olyan publikum, amelyiknek volt eltöltendő ideje és kellően vastag pénztárcája ahhoz, hogy a szórakozását, jókedvét megvásárolja. Nem csoda, hogy többen is üzletet láttak egy új színpadi műfajban, amit nemes egyszerűséggel úgy hívnak: a pesti kabaré. 100 év története a Múlt-kor ma esti adásában, 22:50-kor az m1-en.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár