2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eltűnik a feudalizmus utolsó bástyája Európában

2008. december 12. 10:03 MTI

Eltűnik a feudalizmus utolsó bástyája is Európában. Parlamenti választásokat tartottak a héten a La Manche csatornában fekvő Csatorna-szigetek egyikén, a normandiai partokhoz közeli brit Sark szigeten.

A kicsiny sziget 474 szavazásra jogosult polgára - 87 százalékos részvételi arány mellett - választotta meg a sziget új, 28 tagú törvényhozását, amely felváltja a helyi földbirtokos családok tanácsát.

A 16. században I. Erzsébet angol királynő juttatta a szigetet hűbéri birtokként Helierde Carteret helyi potentátnak, akinek cserében csak egy bizonyos számú fegyverest kellett kiállítani, hogy meg tudja védeni a stratégiai fontosságúnak tartott Sarkot a franciák vagy más nemzetek támadásaitól. Azóta a hatalmi szabályok különböző módosításokon estek át, de a lényeg 450 évig változatlan maradt. A hatalom ma is a 81 éves Michael Beaumont, a jelenlegi "hűbérúr" kezében összpontosul. Senki sem várja ma már el tőle, hogy fegyvereseket tartson, de a sziget lakójának joga (vagy kötelessége), hogy fegyvere legyen, minden eshetőségre készen.

A hely sajátosságai közé tartozik, hogy autók, kamionok nem közlekednek a szigeten, nincs közvilágítás, nincs repülőtere. Aki a szigetre akar jutni, az a közeli Jersey-ig utazik, és onnan bérel egy hajóst, aki a célba szállítja kis motoros hajóval vagy csónakkal, mert a kikötő nagyobb hajót nem tud fogadni.

A királyi ház és a brit parlament nem kívánt ugyan változatni a helyzeten, az Európai Parlament viszont úgy gondolta, hogy a hatalom gyakorlásának ezen módja súlyosan sérti az emberi jogokat. Néhány évi huzavona után végre elérte célját.

A parlamenti képviselőségért ringbe szállt egy új párt is, amelyet a sziget két legillusztrisabb tagja finanszíroz. A multimilliomos Barclay-fivérek, sok egyéb mellett a The Daily Telegraph című brit napilap és a londoni Ritz szálloda tulajdonosai, hónapok óta házakat vásárolnak a szigeten, utakat újíttatnak fel, mindenfelé pénz ígérnek azzal az ambiciózus céllal, hogy szabad utat kapjon a turizmus, az üzlet, a 21. század.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár