2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Náci Enigmák segítették Franco csapatait

2008. október 27. 09:06 Times Online

Hetven éven keresztül a spanyol hadsereg főhadiszállásának szigorúan titkos madridi raktárában őrizték azokat az aprócska faládákat, amelyek Franco csapatainak szimultán mozgatását segítették a spanyol polgárháborúban.

A raktárban tárolt 16 ládában 26 Enigma-kódolót találtak, amelyet Franco a németektől kapott, hogy segítségükkel a csataterektől több száz kilométerre, biztonságos helyről irányíthassa csapatait. A gépeket a múlt héten az El País című napilap a spanyol hadsereg egykori főhadiszállásán, leltározás közben fedezte fel: 1939 óta lehettek elzárva, és a mai napig tökéletes és működőképes állapotban vannak.

A kódolók félelmetes előnyhöz juttatták a falangistákat, ugyanis a republikánus erők soha nem voltak képesek feltörni kommunikációs hálózatukat, még a szovjetek segítségével sem. A gépek később a második világháborúban is jelentős szerepet játszottak, és feltörésüket az angliai Bletchley parkban dolgozó szakemberek és matematikusok oldották meg, megteremtve egyúttal a mai számítástechnika alapjait is.

Az Enigmák szerepe kiemelten fontos volt: a tábornok ugyanis már 1936-ban jól tudta, hogy a polgárháborút csak csapatai szimultán mozgatásával tudja megnyerni. A titkosított kommunikációs csatornára amiatt is szüksége volt, mert ugyanazokat a katonai kódokat és szakkifejezéseket használta mint ellenfele, tehát a nyílt rádiócsatorna a hadműveletek azonnali kudarcával lett volna egyenértékű.

A náciktól beszerzett szerkezeteket szétosztották a tábornokok között. Hitler egyébként csak azt az 1920-ban feltalált, és szabadalmaztatott típust küldte el az általa "hebehurgyának" ítélt spanyoloknak. A katonai célokra átalakított német verziót eszében sem jutott megosztani szövetségesével - írta a spanyol lap. Hitler nem kockáztatta, hogy akár egy készülék is a brit vagy szovjet hírszerzés kezébe kerülhet.

Francót különben nagyon hamar lenyűgözte az Enigma, ezért összesen 50 darabot meg is vett. Ezeket aztán az 1950-es évekig használták. A polgárháború során egy készüléket mindvégig magánál tartott, hogy bárkivel, bármikor kapcsolatba léphessen. Denis Smyth, a Torontói Egyetem professzora szerint a történelem furcsa fintora, hogy Alfred Dilwyn Knox brit kódfejtő már 1937-ben feltörte az Enigmát, de a kódokat felettesei utasítására nem osztotta meg a köztársaságpártiakkal.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár