2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vadregényes barlangi erőd lesz a siroki sziklavárból

2008. október 23. 12:37 MTI

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-Magyarországi Operatív Programjának támogatása nyomán vadregényes barlangvárrá, turisztikai központtá alakul a siroki sziklavár - tájékoztatta az MTI-t a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója.

A 320 millió forintos támogatás nyomán hamarosan megkezdődhet az összességében 356 millió forintos turisztikai fejlesztés Sirokon, amelynek keretében látogathatóvá teszik a rom talapzatát jelentő sziklába vájt riolittufa-járatokat. Ez egyben azt jelenti, hogy 2010-ben megnyílhat a barlangvár a siroki Vár-hegyen - közölte Varga Kálmán. A fejlesztési tervet a várrom vagyonkezelője, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága dolgozta ki a többi között a település és a kistérség fejlesztése érdekében - tette hozzá.

A fejlesztés részleteit ismertetve elmondta: az alsóvár és a felvezető sziklafolyosó környezetének rekonstrukciójával hazánk egy jelentős műemlékét újítják fel. Rehabilitálják a kaput és környezetét, kilátóteraszokat, kiállításokra és bemutatókra alkalmas fedett és zárt tereket építenek ki. Mindennek eredményeként a középkori várélet bemutatásának autentikus helyszíne jön létre.

Ugyanakkor a vár tervezett díszkivilágításának köszönhetően a műemlék ismét jól láthatóvá válik minden irányból és napszakban. A kitisztított vároldalban várostromok, romantikus szellem-történetek előadását tervezik, a kialakításra kerülő geológiai tanösvényeken pedig a látogatók megismerkedhetnek a táj egyedi látványosságaival. A korábban felújított tájházban a helyi hagyományokat, mesterségeket mutatják be, illetve a gyerekek szórakoztatását szolgálja a hátsó kertben megépülő várjátszótér. A siroki az idén a negyedik sikeres uniós projektje a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának - mondta Varga Kálmán.

Magyarország legvadregényesebb sziklavárát a Tarna mentén egy sziklatömb tetejére építették. Ugyanakkor a riolittufából álló hegy gyomrában hatalmas járatokat, lépcsőket és termeket is vájtak az építetők a 13. században. Az alsó- és felsővárból álló siroki erősség a törökkor idején Eger előváraként kapott jelentős szerepet, majd az erőd pusztulása a 16-17. században kezdődött meg.

Napjaikban a felsővár 4-5 méteres falai, udvara, épületmaradványai és az alsóvár kazamatajáratai tekinthetőek meg. Ezt segíti, hogy 2004-ben a Széchenyi-terv támogatásával elészült a várhoz vezető betonút és a terület közművesítése. A várromot 2006-ban vette át a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága. Az intézmény 2007-ban kezdte meg az uniós projekt kidolgozását - tájékoztatott az igazgató.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár