2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Víz alá kerülhet a haláltábor

2008. szeptember 24. 09:32 The Daily Telegraph

Auschwitz-Birkenaut, a náci Németország legnagyobb, és ma Lengyelország területén található haláltáborát a közeli Visztula áradása fenyegeti, és azonnali beavatkozásra van szükség - figyelmeztet egy helyi vízvédelmi szakember.

Andrzej Telka árvízvédelmi szakember szerint a ma múzeumként és emlékhelyként üzemelő tábor nagyon komoly veszélyben van a közeli Visztula miatt. Szerinte a szokatlan időjárás következtében akár árvíz is fenyegetheti a tábor területét.

Telka, aki egykor a táborhoz közeli Oswiecim polgármestere volt, azt is hozzátette, hogy az áradás a múzeum-együttes egész területét érintheti, és teljesen tönkreteheti az emlékhelyeket. Éppen ezért a férfi azt szeretné, ha újra elővennék az 1998-as áradások után készített gátépítési terveket - amelyeket akkor a környezetvédők megvétóztak -, és annak segítségével készülnének fel a lehetséges katasztrófákra.

A nagyobb védelem mellett emelte fel hangját Stanislaw Rydzon, a múzeum egyik vezetője is, aki szerint a tábor területe 2001-ben a sorozatos esőzések után majdnem víz alá került, amikor a folyó kilépett a medréből. A helyi régiós tanács is támogatja az ötletet, bár szerintük a munkálatok legkorábban 2010-ben kezdődhetnek majd el.

Az áradásveszély mellett más problémák is előkerültek: Piotr Cywinski, a múzeum igazgatója szerint az évente félmillió látogatót fogadó múzeum-együttesben a második világháború előtt emelt téglaépületek katasztrofális állapotban vannak, és a fából ácsolt barakkok is az összedőlés szélére kerültek. A vezetőség szerint a renováláshoz közel 60 millió euróra lenne szükség, a tábor éves állami költségvetésének közel hússzorosára.

A tábort fenyegető veszélyek miatt a holokauszt-túlélők is megszólaltak, akik szerint "tragédia lenne, ha Auschwitz elveszne a jövendő nemzedékek számára".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár