2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kergemarhakór ölte meg a kannibál Neander-völgyieket

2008. szeptember 12. 09:09

Elképzelhető, hogy a nagy-britanniai marhaállományt a kilencvenes években megtizedelő, s egész Európában pánikot keltő betegség, a kergemarhakór (BSE), pontosabban annak egyik variánsa a felelős a Neander-völgyi ember kipusztulásáért - állítja az Oxfordi Egyetem egyik kutatója, Simon Underdown, aki a Medical Hypotheses című szaklapban tette közzé kutatási eredményeit.

A kutató először alaposan áttanulmányozta az egyetlen olyan emberi járvány kórtörténetét, amelyet prionok (azaz a kergemarhakórt is okozó kórokozó fehérjék) váltottak ki. Ez 1900 és 1958 között pusztított Pápua-Új-Guineában, az ottani népesség körében: a helyi törzseknél akkoriban megszokott volt a kannibalizmus.

Márpedig - mint nemrégiben kiderült - a Neander-völgyieket is hasonló szokások jellemezték: a dél-franciaországi Ardeche-ben megtalált 100-120 ezer éves csontvázaknál láthatóak a kannibalizmus nyomai. Ezért azután nagyon is elképzelhető, hogy a prionok okozta betegség könnyen átjuthatott az egyik ember szervezetéből a másikéba.

A kutató ezt követően azt próbálta felmérni, hogy egy ilyen járvány okozhatta-e egy teljes népesség gyors kipusztulását. Számításai szerint egy 15 ezer fős közösség 250 év alatt teljesen eltűnhetett a Föld színéről. Ráadásul az is nyilvánvaló, hogy a prionok nem pusztán a kannibalizmus által fertőzhetnek: akár a korabeli emberek kőeszközei is továbbadhatták a prionokat.

A Science et Avenir című francia tudományos havilap internetes oldalán olvasható beszámoló ugyanakkor figyelmeztet: ez a teória csak egy lehetséges magyarázat a sok közül a Neander-völgyiek hirtelen kipusztulására.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár