2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Virtuális tengeralattjáróval nézhetjük a vízalatti roncsokat

2008. szeptember 12. 10:08

A nagyközönség és a kutatók hamarosan egy virtuális tengeralattjáróval, akár az otthoni számítógép előtt is bejárhatják az Európa partjainál található vízalatti roncsokat - tudósított a Guardian.

A régészek jelenleg is háromdimenziós digitális másolatokat készítenek az Európa partjainál található roncsokról. A kutatók reményei szerint a gerendák és rakomány pontos felmérésével lehetővé válik a múlt rejtélyeinek megértése, még ha a roncsok nagyon rossz állapotban is vannak, vagy mára már nem léteznek. Mindez a felfedezés és a jövőbeli ásatások megtervezésében segíthet, anélkül, hogy kihajóznának a tengerre.

Videó a projektről

Az eddig 2,2 millió eurót felemésztő Venus-projekthez (Vízalatti helyszínek virtuális felfedezése - Virtual Exploration of Underwater Sites) 11 különböző európai intézmény csatlakozott, akik edig két hajóroncs virtuális mását készítették el: az egyik egy i.sz. 200 körül elsüllyedt római hajó a toszkán partokhoz közel, míg a másik a Barco da Telha, egy korai 18. századi hajó, amely Sessimbra közelében, a portugál partoktól nem messze fekszik a tengerfenéken. Nem elhanyagolható, hogy már készül a harmadik roncs képe is: az egy Marseille közelében elsüllyedt római hajó lesz.

Dr. Paul Chapman, a Hulli Egyetem programozója szerint a fő cél a roncsok helyzetének és állapotának pontos dokumentációja volt. Ezek a régészeti helyszínek ugyanis a környezeti és emberi tényezőknek köszönhetően hamarosan megsemmisülhetnek, így a Venus-projektben a hasonló helyeket szeretnék megőrizni az utókornak.

A legnagyobb előny azonban az lesz, hogy a virtuális térben a kutatók kiegészíthetik a maradványokat, így a legtöbbször még ott lévő szállítmány alapján kikövetkeztethetik a hajó pontos méreteit - anélkül, hogy oda kéne utazniuk. A különlegesen pontos adatbázis elkészítéséhez a kutatók hanglokátoros letapogatást, illetve egy Phantom S2 nevű vízalatti robotot használnak, amely részletes fotókat is készít a helyekről.

A toszkán partokhoz közeli roncs helyét 1989-ben találták meg: ott azonban a hajó már elrothadt, és csak az amphorák maradtak meg belőle. Az alig 36 méter mélyen található rakomány mellett kiválóak a látási viszonyok, így a terület kiváló kísérleti terep volt a Venus kifejlesztésekor.

A program tesztverzióját a tervek szerint 2-3 hónap múlva mindenki letöltheti majd a projekt oldaláról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár