2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vízalatti barlangban találták meg a legrégibb amerikai csontvázat

2008. szeptember 9. 12:14

A régészek Mexikó partjainál, egy vízalatti barlang mélyén bukkantak rá a kontinens legrégibb emberi csontvázára, amelynek segítségével talán Amerika benépesítésének történetét is újraírhatják majd.

Az Eva de Naharon névvel illetett női csontváz az elsődleges vizsgálatok alapján 13600 éves lehet, és ha ez a kor pontos, akkor a csontváz - amelyet a Yucatán félsziget partjai mentén található víz alatti barlangokban találtak meg - új fejezetet nyithat a kontinens benépesítésének történetében.

A maradványokat az elmúlt négy év során Tulum városa közelében, Cancúntól 80 kilométerre Arturo González, a Saltillói Sivatagi Múzeum igazgatója vezetésével tárták fel. A csontvázakat a vízszint alatt 15 méterrel fedezték fel, ám amikor ott Eva de Naharon élhetett, akkor a tengerszint 60 méterrel alacsonyabb lehetett, és a félsziget pedig egy széles és száraz pusztaság volt. A tengerszint 9-8 ezer évvel ezelőtt emelkedett meg drasztikusan, ám a maradványok továbra is barlangjukban maradtak.

González szerint bár nem tudják, hogy ezek az emberek miként érkezhettek a térségbe, "az azonban biztos, hogy egyelőre ezek a legrégibb emberi maradványok Amerikában, és ez talán újraírhatja az első emberek érkezéséről gondoltakat".

A csontvázak koponyái alapján egyértelmű, hogy azok nem az észak-ázsiai ősöktől származnak, ez a megállapítás pedig szembemegy a kontinens benépesítésének eddig elfogadott elméletével. Eszerint ugyanis az emberek a Bering-szoroson átkelve népesítették be a kontinenst. Ezt a teóriát egyébként már mások is cáfolták: 1997-ben a chilei Monte Verdében 12500 éves maradványokat találtak, még a bering-szorosi átkelés időpontja előttről. A most bemutatott maradványok a kutatók szerint ráadásul sokkal valószínűbb, hogy dél-ázsiai ősöktől származhatnak.

A radiokarbon tesztek szerint az Eva mellett talált másik három csontváz is 14-11 ezer évvel ezelőtt élhetett. David Anderson, a Tennessee Egyetem régésze szerint azonban az adatok csalókák, mert a tenger ásványi anyag tartalma sokszor téves eredményeket hozhat a C-14 vizsgálatok során.

A kutatók szeptemberben egy negyedik csontvázat is szeretnének felszínre hozni, amely szerintük akár még Evánál is idősebb lehet. A csontváznak több mint 10 foga épségben megmaradt, így a kutatók ennek segítségével pontosan datálhatják a maradványokat, illetve jelentős információkhoz juthatnak annak étrendjével kapcsolatban.

A vizsgálati eredményeket a negyedik csontváz kiemelése és tudományos vizsgálata után teszik majd közzé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár