2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Világörökség lehet az olajipar bölcsője

2008. augusztus 12. 09:13

A kanadai olajipari múzeum a 150. évforduló alkalmából az UNESCO Világörökség listájára jelöli az egyik első kutat és az alatta fekvő csaknem teljesen kiaknázott olajmezőt.

Petrolia kisváros a kanadai Ontario államban, lakossága alig több ötezer főnél, a 19. század második felében azonban Torontónál, az állam fővárosnál is híresebb volt. A `fekete aranyláz` hatására szerencsevadászok tömege érkezett a vidékre, miután James Miller Williams 1858-ban nyersolajra bukkant 20 méteres mélységben.

Az első olajkút a fúrást végző cég vezetője után a Williams No. 1 nevet kapta, a környéket pedig Oil Springs-nek (kb. Olajforrás) nevezték el. A földalatti kincsre szempillantás alatt új iparág épült; 1862-ben már összesen ötmillió hordó olajat termeltek az olajmezőnél letelepedett vállalkozók.

A 19. századi olajkutak közül több száz még mindig működik, évente 70 ezer hordónyi olajat hoznak a felszínre, 2006-ban pedig felépült a Kanadai Olajipari Múzeum (Canada Oil Museum).

A 150. évfordulóra az intézmény külön honlappal (www.2008celebrate.com) és rendezvénysorozattal készült, amelynek a hétvégén volt a csúcspontja. "A világon itt indult először ipari méretű kőolaj-kitermelés, itt működött a világ első bejegyzett olajcége és az első kanadai olajfinomítót is itt építették" - mondta Robert Tremain, a múzeum kurátora.

"Petrolia adta a világnak az olajipari szakemberek első generációját, legalább 87 országba vitték el az itt kidolgozott technológiát. A Közel-Keleten is petroliaiak indították be az olajbányászatot. Az első hordónyi olajat Perzsiában hozták a felszínre, egész pontosan 1908. május 26-án hajnali egy órakor" - mondta a kurátor.

A jubileumi rendezvénysorozat a szervezők szerint hozzájárul majd Petrolia és Oil Springs világörökségi pályázatának sikeréhez. "Ez a vidék annyi mindenben világelső, hogy megérdemli az UNESCO védettségét" - mondta Robert Tremain.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár