2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kínai földházak és szlovák fatemplomok kerültek a világörökségi listára

2008. július 11. 16:00

Új helyszínekkel bővült az UNESCO világörökségi listája: a Világörökségi Bizottság 32. ülésén 27 új elemmel - 19 kulturális és 8 természeti kinccsel - gazdagította a szervezet listáját.

Az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezete a kanadai Québec városában tartott szakértői bizottsági ülésén döntött a világörökség listájának újabb bővítéséről. Ahhoz, hogy egy pályázatot elfogadjanak, arra van szükség, hogy a megjelölt színhely egyetemes értékű legyen, de további feltétel, hogy megfelelő fejlesztési, karbantartási tervet nyújtsanak be a pályázók.

A Morne-hegy

Mauritius szigetén a 18-19. században az 550 méteres Morne-hegyre menekültek a szökött rabszolgák. A dél-kínai Fucsien tartományban a Tulunak nevezett területen összesen 46, a 12-20. század között épült földház maradt fenn. Irán Azerbajdzsán tartományából a 7. századból való Szent István- és Szent Tádé-monostorok, valamint a Dzordzori Szent Mária-kápolna bizonyítják a bizottság indoklása szerint a bizánci, görög-keleti és perzsa kultúra közti cseréket. Az al-Hidzsr a legjelentősebb nabáteus régészeti lelet a jordániai Petrától délre, egyben az első olyan szaúd-arábiai emlék, amely felkerül a világörökség listájára.

Preah Vihear

A 11. században khmerek által épített hindu Preah Vihear szentély pontosan a két ország határán, egy hegy tetején áll. Bár a templomot a Nemzetközi Bíróság 1962-ben Kambodzsának ítélte, szomszédja változatlanul igényt tartott rá. A helyzetet bonyolította, hogy Preah Vihear gyakorlatilag csak a thai oldalról közelíthető meg. A sikeres világörökségi pályázatok közül az egyik a Malakkai-szoros két történelmi helységére, Melaka és Georgetown városára vonatkozott, a másik Pápua Új-Guinea Kuk nevű, ősi mezőgazdasági körzetére, amellyel az óceániai ország először iratkozott fel a listára.

Az új színhelyek között van a horvátországi Hvar-szigeten a starigradi mező, az adriai szigeteken található legnagyobb és legtermékenyebb síkság, amelyet az ókori görögök osztottak fel mértani pontossággal. A terület jellegzetességei közé tartoznak az ókori kőfalak és faragások, amelyek máig tanúsítják az ókori geometria és földmérési technika fejlettségét.

Szlovákiai fatemplom

Szlovákia a Kárpátokban található 16-18. századi fatemplomokat íratta fel sikerrel a listára: az egyedülálló épületek a nyugati és keleti kultúra összeérésének bizonyítékai, egyúttal jól példázzák a népi és hivatásos építészeti eljárások és stílusok közti kapcsolatot - hangzott az indoklás. A fatemplomok között van Hervartó (Hervartov) és Turdossin (Tvrdosin) római katolikus, Késmárk (Kezmarok), Lestin (Lestiny) és Garamszeg (Hronsek) evangélikus, valamint Rózsadomb (Bodruzal), Ladomér (Ladomirov) és Oroszsebes (Ruska Bystra) görögkatolikus temploma.

Vauban erődje Brianconban

Franciaország nagy sikernek tekinti, hogy a Vauban által tervezett 17. századi francia erődítmények is világörökségi minősítést nyertek Québecben - bár a francia küldöttség hétfőn közölte, hogy a várépítész által tervezett 14 erődítmény közül csak 12 nyerte el a megtisztelő értékelést. Franciaország ugyancsak sikerrel támogatta a tengerentúli területei közé tartozó csendes-óceáni Új-Kaledónia lagúnáinak és korallzátonyainak világörökségi minősítését.

Berat óvárosa

17 további barlanggal bővítette a VÖB a spanyolországi altamirai világörökségi színhelyet, amely most már a kőkorszaki ősember művészetét őrző barlangrendszerré vált. Világörökségi címet kapott a skóciai Antoninus-fal, az ókori római birodalmi határvidék erődítésrendszerének folytatását képező, Antoninus császár idején i.sz. 142-től kiépült 60 kilométeres limes maradványa is. A kubai Camagüey történelmi központja azért került fel a listára, mert még a spanyol hódítók építészetét őrzi, míg az albániai Berat történelmi városközpontja kulturális sokszínűsége és bizánci illetve oszmán öröksége miatt vált örökségi helyszínné.

Németországból a múlt század harmincas éveiben Berlinben épült, Walter Gropius, Martin Wagner és Hans Scharoun által tervezett, a maguk idejében forradalmian újnak számító lakótömbök kerültek fel újonnan a listára - ilyen viszonylag modern építményből velük együtt összesen 21 nyerte el a címet. Világörökség lett egy Svájc és Olaszország közötti alpesi vasútvonal, továbbá a svájci Sardona tektonikus mozgások formálta tájegysége, amelynek 32 ezer hektáros területén hét, 3000 méternél magasabb csúcs található.

Camagüey, Kuba

A világörökséggé nyilvánított színhelyek között van az Indiai-óceánon található, Jemenhez tartozó Szokotra-szigetcsoport, amelynek egyedülálló a növényzete és állatvilága - az ottani hüllők 37 százaléka, a csigafajok 95 százaléka ismeretlen másutt. Az izlandi Surtsey vulkanikus szigete az 1963 és 1967 közötti tenger alatti kitörések révén jött létre, s azzal az indokolással fogadták el, hogy egyedülálló betekintést nyújt a geológiai folyamatokba. Kanadából egy új-skóciai paleontológiai lelőhely vált világörökséggé.

A sírszentély

Az UNESCO végül a Világörökség részévé választotta Bahá, u,lláh és a Báb sírszentélyét, amelyek az izraeli Akkóban illetve a közeli Haifában találhatók. A bahá, í sírszentélyek az első, egy modern korban született vallás hagyományához kötődő helyszínek, amelyek felkerülnek az UNESCO listára. A világörökségi listára felvett "Bahá, í zarándokhelyek Haifában és Nyugat-Galileában" 11 helyen 26 épületet, emlékművet és helyet tartalmaz. Magában foglal még házakat, kerteket, egy temetőt és modern, neoklasszicista épületek nagy csoportját, melyek adminisztrációs, archívum és kutatási célokat szolgálnak.

A Bizottság döntött arról is, hogy szoros megfigyelés alá veszi Bordeaux, Machu Picchu, Timbuktu és Szamarkand világörökségi helyszínét is. További részletek

Nézze meg a teljes listát az UNESCO oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár