2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gleccserek végeztek az ősi Atlittal

2008. június 16. 11:20

Az izraeli Atlit erődjétől 300 méterre nyugatra, a tenger mélyén található a földközi-tengeri medence egyik legnagyobb régészeti rejtélye.

A Dr. Ehud Galili vezette régészcsoport szerint az ókori település mintegy 8000 évvel ezelőtt süllyedt a földfelszín alá. Az itt talált kecske- és disznócsontok, valamint gabonamagvak jómódú közösségre utalnak, amely mezőgazdasággal, vadászattal, halászattal és állattartással foglalkozott.

Az elmúlt hónapokban új érvek merültek fel a település és a környező terület pusztulásával kapcsolatban. Olasz geológusok szerint az ókori település egy cunami következtében süllyedt el, amely több emberéletet is követelt. A kutatók úgy vélik, hogy a szökőárat egy több ezer kilométerre bekövetkezett katasztrófa válthatta ki, ugyanis nagyjából 8300 évvel ezelőtt tört ki a Szicíliában található Etna.

A geológusok megvizsgálták a ma is működő vulkán környékét, és felfedezték, hogy a kitörés hatalmas kőomlással járt a tenger felé. Szerintük ez az esemény indíthatta el a Földközi-tengeren végigvonuló szökőárat, valamint Atlit és lakói pusztulását.

Galili azonban elhamarkodottnak tartja ezt a következtetést. Szerinte Atlit pusztulását nem cunami okozta. Nem lehet kizárni, hogy szökőár söpört végig a Földközi-tenger térségében, de Atlitban ennek semmi nyomát nem találták. Az izraeli kutatók úgy vélik, hogy a lakók halálát nem katasztrófa, hanem valamilyen betegség okozta. "Az olasz kutatók beleerőszakolták a tényeket az elméletükbe. A 2004-es pusztító cunami után ez a téma igen népszerűvé vált, és hatalmas érdeklődést keltett. A cunami-elmélet figyelemre méltó, de véleményünk szerint nem erről van szó" - mondta Galili.

Mi okozhatta tehát, hogy a falut elöntötte a víz? Galili szerint az áradást a Földközi-tenger szintjének lassú emelkedése okozta, ami a település fokozatos elnéptelenedéséhez vezetett. A település pusztulásáért a 8000 évvel ezelőtti éghajlatváltozás felelős, amely megolvasztotta a gleccsereket, és megemelte a tengerszintet. "A település víz alá kerülése a gleccserek megolvadása miatt történt, ahogy ma is tapasztaljuk" - mondta Galili.

Atlit sorsa akár előfutára is lehet a tengerparti közösségeket napjainkban fenyegető hasonló katasztrófának azzal a különbséggel, hogy nekünk több időnk van a felkészülésre - hangsúlyozzák a kutatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár