2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tudományos konferencia Mátyás királyról

2008. május 20. 14:00

Az ELTE által szervezett nemzetközi konferencia tudományos szenzációnak számít, mivel soha nem volt példa arra, hogy ebben a témában ilyen nagyszabású nemzetközi tanácskozást rendezzenek Magyarországon.

Mátyást az utókor az államalapító Szent István mellett a középkori Magyar Királyság legjelentősebb uralkodójának tekinti. Személyét Magyarországon a történeti öntudatra ébredés kezdetétől fogva övezi a történészek, költők és a széles társadalom érdeklődése, ugyanakkor az uralkodásával kapcsolatos kérdések időről időre komoly vitákat idéznek elő mind a tudósok, mind a "laikus" érdeklődők körében.

Így azon kevés történeti személyiségek közé tartozik, akik neve élénk visszhangot vált ki úgy az irodalom-, művészet- és köztörténészek, mint az írók, publicisták és újságírók között.

Az évszázadok során kialakult, meghatározó jelentőségű hagyomány újraértékelése időszerűvé vált. Az elmúlt időszak kutatásai nagyon sok új eredményt hoztak és széles körű vitákat váltottak ki.

A legutóbbi, 1982-ben Schallaburgban rendezett átfogó konferencia óta számos könyv és tanulmány jelent meg Mátyás királlyal és korával kapcsolatban. A nagy uralkodóval foglalkozó kutatók közül feltétlenül ki kell emelnünk a tavaly elhunyt Kubinyi András munkásságát, a szervezők az ő emlékének ajánlották a konferenciát.

A most megrendezésre kerülő, Mathias Rex (1458-1490) - Magyarország a reneszánsz hajnalán című konferencia az új irányoknak az áttekintését tűzte ki céljául, az előadók a következő főbb témaköröket érintik:

- Mátyás király kormányzata a 15. század világában 
- Corvin Mátyás - ember és uralkodó 
- Írott kultúra Mátyás király korában 
- Életmódok és attitűdök a középkorból a reneszánsz korba való átmenet idején 
- Művészet és patronátus Corvin Mátyás korában 
- A hagyományban élő Mátyás király

A kutatók a világ minden részéről érkeztek, az összes jelentős tudományos műhely képviselteti magát. A gazdag program önmagáért beszél, a különböző szekciók előadói a közös gondolkodás, a problémák megbeszélésének lehetőségével is élni fognak.

Az érintett kérdések széles köre és a korszak legjelesebb kutatóinak részvétele révén a konferencia minden bizonnyal jelentős mértékben hozzájárul a jelen tudományos életéhez, és ösztönözni fogja az új Mátyás-kutató generációt.

Ötszázötven évvel ezelőtt január 24-én lépett trónra Mátyás király - mondta el a 2008-as reneszánsz emlékév megnyitóján Hiller István oktatási és kulturális miniszter, hozzáfűzve, hogy a rendezvények nemcsak róla szólnak: egy éven át határon túl és határon innen kiállításokkal és konferenciákkal idézik meg a reneszánsz világát. További részletek

Kristóf Ilona, az egri Eszterházy Károly Főiskola történésze szerint viszont Mátyás király "halmozottan hátrányos helyzetű uralkodóként kezdte pályafutását." További részletek

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár