2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rasszista rendőrök juttatták börtönbe a radikális rádióst

2008. május 8. 13:00

Egy múlt héten megjelent könyv azt állítja, hogy hamis volt a vád, miszerint 1981-ben egy tettéért halálra, majd életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt fekete rádiós ölt meg egy philadelphiai rendőrt.

Fényképek cáfolják a vádiratot

J. Patrick O'Connor nemrég megjelent `The Framing of Mumia Abu-Jamal` (Mumia Abu-Jamal vádirata) című könyve azt állítja, hogy 1981. december 9-én Danile Faulkner rendőrtisztet tényleg Kenneth Freeman lőhette le. Ezzel tisztázhatják a gyilkosság miatt elítélt Abu-Jamalt, aki azóta mindvégig ártatlanságát hangsúlyozta. Az ügyet utoljára márciusban tárgyalták, de a férfi bűnösségét akkor sem törölték el, így továbbra is börtönben maradt.

A rendőrség a szerző szerint azért léphetett fel keményen Abu-Jamal ellen, mert egyrészt tagja volt a Fekete Párducok nevű afroamerikai radikális szervezetnek, másrészt pedig rádiósként sokszor támadta őket. Az 1982-ben a pert lefolytató philadelphiai kerületi ügyészi hivatal visszautasította a vádakat, mondván nincs semmi hitele annak, hogy Freeman is részese lett volna az ügynek. A most megjelent könyv azonban csak az utolsó a sorban: korábban már több mű is állította, hogy az ítélet a rasszizmus, rendőri korrupció és bíráskodási hibák sorozatából születhetett meg.

Michael Schiffmann két évvel ezelőtt írt könyvet doktori disszertációjából Race Against Death. Mumia Abu-Jamal: a Black Revolutionary in White America (Versenyfutás a halállal. Mumia Abu-Jamal: egy fekete forradalmár a fehér Amerikában) címmel. "Abu-Jamal esetét, amely már 25 évre nyúlik vissza, a kezdetektől fogva előítéletek sokasága kísérte: előítélet egy fekete férfi ellen, akitől a bíróság megtagadta egy számára kedvezőbb esküdtszék összehívását, egy alsóbb osztálybeli férfi ellen, aki nem tudott drága ügyvédet szerezni, és egy radikálisnak mondott személy ellen, akinek állítólagos veszélyes harciassága ürügyül szolgált az állam számára, hogy eltávolítsa őt a társadalomból" - olvasható a könyvben.

Abu-Jamalt 1982-ben azzal vádolták, hogy megölt egy Daniel Faulkner nevű philadelphiai fehér rendőrt, és még abban az évben halálra ítélték egy olyan bírósági tárgyalás során, amelyet az Amnesty International úgy jellemzett, hogy "minden nemzetközi szabályt megszegett, ami a mindenkit megillető tisztességes tárgyalásra és a halálbüntetésre vonatkozik".

Schiffmann szerint nem Abu-Jamal vagy testvére Billy Cook, hanem egy harmadik személy, név szerint Kenneth Freeman (Billy Cook barátja és üzleti partnere) lőtte le 1981. december 9-e reggelén a rendőrtisztet. Freeman a meglévő bizonyítékok alapján Cook kocsijában ült, és ő tüzelt a rendőrre, miután az mellbe lőtte Abu-Jamalt.

Valószínűleg ő volt az a fekete férfi, aki hat szemtanú elmondása szerint elmenekült a helyszínről, mielőtt a többi rendőr odaért. Schiffmann könyvében azt állítja, hogy a ballisztikai jelentés egyértelműen kizárja, hogy Abu-Jamal lőtt először (Faulkner rendőrtiszt hátába), és több bizonyíték is van arra, hogy nem ő adta le a halálos lövést Faulkner fejébe.

De ha mégis Abu-Jamal ölte volna meg Faulknert, ami igen valószínűtlen, akkor az jogos önvédelem lett volna, mivel nem ő lőtt először. "Schiffmann gondos és aprólékos kutatást végzett, és a rendelkezésre álló bizonyítékok sok mindenre rávilágítanak, ami eddig homályban volt, sok új dolgot a felszínre hoznak, valamint segítenek megérteni ezt a fájdalmas és kényes, de igen fontos ügyet. A szerző alapos munkája és a háttér feltárása további vizsgálatokat indíthatnak el, amelyek további részleteket deríthetnek ki erről a szövevényes ügyről" - írja Noam Chomsky professzor, aki sokáig foglalkozott Abu-Jamal esetével.

2006 májusában Schiffmann az interneten felfedezett két fényképet, amelyet Pedro Polakoff fényképész készített 1981-ben a bűnügyi esetről. Amint hallott a lövöldözésről, Polakoff azonnal a helyszínre sietett, és 10 perccel hamarabb érkezett, mint a rendőrségi helyszínelők. Amikor Polakoff 30-45 perc múlva távozott, a helyszínelők még egyetlen képet sem készítettek. Schiffmann kapcsolatba lépett a fényképésszel, és kiderült, hogy a bűntett helyszínén készített 31 fotó közül három még akkor megjelent egy Philly nevű újságban, öt pedig elveszett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár