2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megőrzik a szocreál örökséget Pekingben

2008. január 3. 17:00

Védetté nyilvánítnak majdnem kétszáz, többségében 1949 után, a szocialista realizmus jegyében tervezett épületet Pekingben.

Az intézkedés fordulatot jelez a városvezetés és a kulturális örökségvédelmi osztály politikájában, amely korábban "az ősi emlékekre helyezte a hangsúlyt, a közelmúlt építészetét pedig hanyagolta" - tudósított a Beijing Daily című lap. A védett státusba került 188 épület között van például iskola, amelyet keresztény misszionáriusok építettek a 19. században, vagy éppen az 1908-ban épült első vízmű, és az 1970-ben megnyitott Peking Hotel.

Az épületek két csoportba sorolhatók. Az elsőbe 39 építészeti emlék tartozik az 1840 és 1949 közötti korszakból, a másodikba pedig 149, a kommunista forradalom győzelme és 1976 között felhúzott épület. "Míg az előbbi csoport a társadalom történeti fejlődését tükrözi, az utóbbi inkább az építészeti tervezés tudományának fejlődését" - idézte a lap Csiu Jüe (Qiu Yue) várostervezési főhivatalnokot.

A kommunista Kína városainak arculatát sokáig a fenyegetően hatalmas méretű tömbházak határozták meg. Az impozáns kapualjak, a nagy ablakok és a házfalakra festett egyszerű geometrikus formák manapság már szinte eltűnnek a még magasabb és gombamód szaporodó új toronyházak és felhőkarcolók között. Rengeteg szocreál épületet le is bontottak, mert útjában voltak a két évtizede szédítő iramban haladó modernizációnak.

A kínai főváros vezetése egyébként a történelmi negyed belső udvaros házait és a köztük futó keskeny átjárókat (hutong) is próbálja megmenteni az enyészettől, illetve a rohamtempójú átalakulástól, elég vegyes eredménnyel.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár